ЦИК спря предизборен клип на "Атака"

ЦИК спря предизборен клип на Атака

ЦИК спря предизборен клип на "Атака"

Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани излъчването на предизборен клип на "Атака", в който педофилията, кръвосмешението и еднополовите бракове са поставени под един знаменател и са представени като евроатлантически ценности. ЦИК е разгледал казуса по сигнал на СЕМ, предаде Дир.бг.

В решението на комисията се казва, че в клипа се съдържа противопоставяне между евроатлантически ценности и православни християнски ценности като на страната на европейските се поставят педофилията и кръвосмешението, а на страната на православните християнски - традицията, семейството, вярата. 

"Има език на омразата, върху който стъпват посланията в клипа. Те целят да облекат в ценностен мрак и отрицателни етикети ЕС. Това е класически механизъм – превръщаме другия във враг, за да сплотим своите", коментира пред "Дневник" председателят на СЕМ Георги Лозанов. Особено странно е, че с подобна гневна критика към ЕС "Атака" се опитва да спечели гласове за място в Европейския парламент, допълни той. 

ЦИК приема, че по недопустим начин Европейският съюз се свързва с признати от целия цивилизован свят и обявени от всички правни системи за престъпления деяния, с което се обругава Общността, в която България членува. Наред с това се използват съкровени за всеки българин институции и понятия, подслонени под покрива на християнската вяра, за да се насажда негативно отношение към ЕС и НАТО. Добрите нрави като морална категория се сблъскват с умишлено невярното пресъздаване в клипа на ценностите на ЕС, пише още в решението. 

С излъчването на предизборния клип на „Атака" се нарушава забраната за използване на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, посочена в Изборния кодекс, мотивират се от ЦИК и постановяват спиране излъчването на клипа в електронните медии и интернет. 

Ще бъде съставен акт за нарушение на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който да бъде изпратен на областния управител за издаване на наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ