Как да звучите уверено дори да не се чувствате така

Как да звучите уверено дори да не се чувствате така

Как да звучите уверено дори да не се чувствате така

Дори да имате отлични идеи, никой няма да се вслуша в тях, ако ги споделяте с извинителен, безхарактерен тон. Практиката показва, че дори най-посредствени предложения звучат задълбочено и се приемат с ентусиазъм, когато са заявени със самоувереност.

За щастие не е толкова трудно да създадем убедителност, колкото си мислим, смята колумнистът на списание Inc. и автор на книги за презентирането и публичната реч Джефри Джеймс. Той обръща внимание на ролята на гласа и съветва следното: 

1. Представете си, че сте равностойни с публиката. Ако разговаряте с генерален директор – представете си, че сте генерален директор. Ако говорите с инженери, въобразете си, че и вие сте такъв. Открийте общите черти между себе си и събеседниците и се съсредоточете върху тях. Ако вие самите не се представяте като човек, който моли за нещо, никой няма да ви възприеме като такъв.

2. Репетирайте всяко изречение наум. Ще изглеждате много по-неуверени, ако се запъвате на всяко изречение, или не можете да довършите добре фразите и логическите си съждения. Затова, преди да кажете нещо, прекарайте за миг през ума си думите, които смятате да изречете. Такава пауза придава допълнителна атмосфера на задълбоченост и сериозност на разговора.

3. Говорете от гърдите, не гърлено или носово. Когато се изнервим, гласът ни изтънява, защото звукът започва да излиза от гърлото или носа, придобивайки нотка на хленч. Така, дори най-голямата мъдрост може да загине в ушите на вашите събеседници. Ако направите усилие да изкарвате гласа си "от гърдите", ще звучите и ще се почувствате много по-уверени.

4. Говорете 20% по-бавно, отколкото ви се струва естествено. Много хора издават нервността си с припряната реч. Тази практика е родила в колективното съзнание и стереотипа за бързорекия, дразнещ търговец. Опитните говорители обаче приказват леко забавено – сякаш очакват слушателите да попиват всяка тяхна дума. Както обикновено и става.

5. Унищожете говорните си тикове. Някои хора ги имат. Такива са звуците като "ъъъ" и "ааа", паразитни думички като "нали", "ами" и "имам предвид" и др. Често прибягваме към тях, когато сме объркани и мислим какво да кажем. Слушателите веднага свързват тиковете с неувереността, така че се упражнявайте да правите пауза – дори да е в средата на изречението, вместо да използвате глупавите звуци. Ако е нужно, записвайте говора си и се упражнявайте всеки ден.

6. Никога не изказвайте твърдение като въпрос. Лекото повишаване на интонацията в края на изречението превръща дори категоричното твърдение в молба за одобрение. Ако сте уверени в себе си, ще споделяте твърдения, изразяващи вашите знания и позиция. Ако имате въпрос – ще го зададете. Но никога не смесвайте двете.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ