Алтруизъм в рекламата

Алтруизъм в рекламата

Алтруизъм в рекламата

В доброто старо време преди да ни превземе досадното дигитално, маркетинговото съдържание беше проблем само на телевизиите. Днес социалните медии и YouTube обсебват вниманието ни. Явява се предизвикателство, на което маркетолозите трябва да отговарят ежедневно. И има една идея за тази нова идея, която става свое собствено клише: алтруизмът. 

Нямам предвид действителното даряване или добрите дела. Ако искате да работите в център за социално слаби или да направите дарение на благотворително дружество, или пък да изсипете кофа със студена вода върху главата си, без съмнение трябва да го сторите. Говоря за вършенето на добрини и алтруизма като маркетингова техника и идея за креативност. 

Хубаво е, че то превзема точно дигиталния свят отчасти защото той е поле за много професии и браншове, които не са свързани с възприятието за рекламата с голямо "Р". Отчасти защото процесът на дигиталното формиране на идеи разцъфтява с помощта на потребителите. По един или друг начин гарантирам, че работата за благотворителност ще се вмъкне в почти всеки брейнсторминг за създаване на дигитално съдържание в агенциите.  

Винаги съм подкрепял пренасочването на капитали от фондовете на офшорните сметки на гигантски корпорации в джоба на хората в нужда. Не е това въпросът. Въпросът е, че това е творчески мързел. Липса на въображение да се създаде силна емоция, заради което се залага на провокирането на съжаление към уязвимите. 

Проблемът не е в намерението. Той се явява, защото за маркетолозите даряването е погрешна валута. Маркетингът не инвестира. Ние не сме слепи. Маркетингът е работата да се създават или разпространяват мисли, идеи, изображения и думи. От реклами до уебсайтове и видеоклипове във Vine или твуитове, ние правим културни артефакти. Потокът, в който маркетингът се потапя, не е направен от пари, направен е от култура. 

Всички искаме да даряваме обратно и да бъдем алтруистични. И всички искаме да правим неща, които стават известни, които се използват за агенциите ни и печелят награди. Чудесното нещо е, че ако се отнасяш към културата като към банка, тогава може да се приближиш няколко стъпки към постигането на тези цели. 

От рекламата с Дарт Вейдър за Volkswagen през публикациите на Oreo във Facebook - страхотните и ефективни творби имат нещо общо: те всички правят инвестиции в нашата споделена обществена култура. Дават ни нещо, за което да говорим, което да споделяме и на което да се радваме. Мисията на агенцията ви може да бъде да печели награди, да бъде известна, да служи на клиентите или може би просто да върши нещо, за което майка ви е чувала. Това обаче не са цели, а само странични ефекти на случващото се когато с работата си тя прави инвестиция в културата. 

И така... защо не направите 2015 г. годината на увеличения размер от културни депозити от вас? Просто внедрете в процеса си на работа въпроса "Тази (рекламна) идея обогатявали или ощетява културата (в която я предлагам)?". 

За да ви помогна по пътя, предлагам четири съвета за създаване на ценни в културно отношение рекламни идеи: 

  • Използвайте максимално кратък език от една дума или название, чрез които се назовават сложни идеи накратко.  (Примери в английския език: "Wassup," "Priceless," "Boom Chicka Wah Wah"). 
  • Може ли да се възпроизвежда? Подходяща ли е идеята ви да се използва в обикновен разговор, който не е свързан с продукта ви? Дава ли почва за шеги? 
  • Заложете на новото. Не казваме "интерактивен филм, който по умен начин използва истински съдържание на потребителите", а "нещо подобно на музей на мен самия". Не казваме "провокативен, секси и предизвикващ бранд", а "като Axe". Ако се затруднявате да дадете име на техниката си на изпълнение, тогава вероятно създавате нещо ново и ценно от културна гледна точка. 
  • Отразете истината. Покажете света в огледало. Някои като най-великите кампании ("Think Different", "Think Small") са споделили повече от един глагол. Те са изразили истини за състоянието на обществото, които не са били осъзнати от хората. 

​Ако имате идея, която дарява за хубава кауза - страхотно. Но ако имате друга, която може да ви направи популярни, също я резлизирайте. Само защото втората носи ползи на вас и рекламодателя не означава, че не носи такива на всички, на бранша ви. С нея ще обогатите културата на 2015 г. 

Стив Хикс (@TwitH1x) - консултант дигитален маркетинг и творчески съосновател на mcgarrybowen в Adweek

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ