"Автора, автора?" в социалната мрежа

Автора, автора? в социалната мрежа

"Автора, автора?" в социалната мрежа

Може ли да се запазват авторски права над пост в социалните мрежи и по-конкретно в Twitter? Това е един от въпросите, предизвикал разгорещени обсъждания на тазгодишния филмов, музикален и интерактивен фестивал South by Southwest (SXSW) в Остин, Тексас, предава в. „Телеграф”. Хората водят дела за това кой какво хайку е написал, защо не и за публикация в социалната мрежа Twitter, смята Фред Бененсън, преподавател от Нюйоркския университет.

Миналата година например Марк Кубан, собственик на баскетболния отбор Далас Маверикс – бе глобен 25 хил. долара от Националната баскетболна асоциация (NBA), след като постави под въпрос компетенцията на рефер в съобщение в Twitter. Неговият пост бе излъчен по американската кабелна телевизионна мрежа ESPN. Това позволи на Кубан да излезе с контрааргумент, заявявайки, че ESPN са нарушили авторските му права, „преиздавайки” неговото писание.

Общото мнение по въпроса е, че някои постове в Twitter биха могли да попаднат под шапката на закона за авторското право, но това със сигурност не важи за абсолютно всички. За кои точно става въпрос? Все още не е ясно. Можем обаче да предположим, че оригиналността е едно от задължителните качества.

Това е само един от многото примери, в които интернет бива обременяван от закони за авторското право. Те обаче не са създадени за посредник, които позволяват масова креативност и почти безкрайно, непосредствено копиране.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ