Безпилотни самолети ще атакуват Либия

Безпилотни самолети ще атакуват Либия

Безпилотни самолети ще атакуват Либия

До дни във военната операция на НАТО в Либия се очаква да се включат въоръжени безпилотни самолети. Това съобщи американският министър на отбраната Робърт Гейтс, след като президентът на САЩ Барак Обама е одобрил използването им, пише „Индипендънт”.

„Уникалното, с което те ще допринесат за конфликта е способността им да се снижават, при което ще има по-добра видимост за мишени, които са заели отбранителни позиции”, заяви високопоставеният американски генерал Джеймс Картрайт.

Първата подобна мисия е била проведена вчера, но безпилотният самолет, въоръжен с ракети, се е върнал обратно скоро след излитането си заради лошите метеорологични условия.

Междувременно стана ясно, че опасенията на САЩ, че правителството на либийския лидер Муамар Кадафи атакува мирното население, имат основание. Според тях срещу цивилните граждани се извършва нападения касетъчни бомби, пише „Гардиън”.

С това американските власти предпазливо потвърдиха твърденията на либийските опозиционни лидери и правозащитни организации, че силите на Кадафи извършват безразборни нападения в западния град Мисрата, където за последните десет дни са загинали над 1000 души, 80% от които цивилни.

„Силите на Кадафи продължават ужасните си атаки, включително с обсадата на Мисрата”, заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън във Вашингтон.

„Има сведения, че силите на Кадафи дори са използвали касетъчни бомби срещу собствения си народ”, добави тя.

Касетъчните снаряди се взривяват във въздуха и разпръсват множество малки бомби в обширен район. Част от зарядите не избухват и превръщат обстреляния район в минно поле.

Днес либийските власти призоваха опозицията срещу режима за мирни разговори, но заявиха, че въоръжават и обучават цивилни за борба срещу възможно сухопътно нападение на силите на НАТО

„Много градове са се организирали в отряди за борба срещу всяка възможна инвазия на НАТО", заяви правителствен говорител Муса Ибрахим. Той добави, че властите раздават пушки и пистолети.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ