Берлин: Отделяне на Бавария? Това е абсурдна идея

Берлин: Отделяне на Бавария? Това е абсурдна идея

Берлин: Отделяне на Бавария? Това е абсурдна идея

„Възприемам това като почти абсурдна мисъл“.

Това заяви говорителят на немския канцлер Ангела Меркел Щефан Цайберт пред репортери във връзка с идея, която се сдобива с нарастваща гласност в Германия - Бавария да се отдели като независима държава. Предстоящият референдум на Шотландия за отделяне от Великобритания вдъхновява отново желаещите да се разделят с кабинета в Берлин политици в богатата баварската провинция. 

Федералното правителство на Германия отхвърля категорично тази възможност, предаде „Ройтерс“. Предложението за разделяне на Бавария от останалата част от страната е на Баварската пария, която се бори за това от десетилетия. Тя настоява за създаването на независима баварска държава.

Партията обяви, че ако шотландците гласуват за отделянето си от Обединеното кралство, то това ще укрепи нейната позиция. „Ние от Баварската партия желаем на нашите шотландски приятели успех в референдума", обяви политическата оргаянизация на своя уебсайт. „Вотът „да“ ще има положително отражение върху други региони на Европа. Даже и в Бавария той ще окаже реална подкрепа и нашите медии вече няма да могат просто да пренебрегват този въпрос или да го излагат на подигравки“, заявяват от партията.

През 50-те години на миналия век, когато Баварската партия беше в разцвета на силите си, тя печелеше близо 18 на сто от гласовете на баварците. Но едва през 1966 г. се сдоби с първия депутатски мандат в ландтага - провинциалния парламент, посочва БТА.

На последните местни избори през 2013 г. партията взе едва 2,1%. Ето защо нейните искания не са в дневния ред на управляващия Християнсоциален съюз - традиционен съюзник на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел. 

Миналата седмица германският външен министър направи необичаен коментар по вътрешен британски въпрос, като заяви, че би желал Великобритания да остане обединена, припомня „Ройтерс".

Агенцията допуска, че ако Шотландия гласува за отделянето си, това ще засили стремежите към самоуправление из цяла Европа - от Каталония до Фландрия. 

Освен това германските провинции Бавария и Хесен, които не желаят да финансират бедните северни и източни провинции, атакуват по съдебен ред уравняването в данъчната система на Германия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ