Великобритания слага край на българския социален туризъм

Великобритания слага край на българския социален туризъм

Великобритания слага край на българския социален туризъм

Великобритания е на път да сложи юзди на т.нар. социален туризъм. Съвсем скоро новопристигналите имигранти от Източна Европа ще срещнат сериозни затруднения при получаването на социални помощи, а тези, които спят по улиците ще бъдат депортирани. Това съобщи премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, който обяви редица ограничителни мерки в тази посока, предават световните медии.

Ограничителните мерки, които идват на фона на опасенията от мащабен наплив на българи и румънци, предвиждат:

  • Новопристигнали мигранти от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища.
  • През първите три месеца те няма да имат право да искат помощи като безработни.
  • От първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще може да се искат за повече от максималните шест месеца единствено ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа.
  • Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания, като работа например.
  • Четири пъти (до 20 000 паунда) ще се увеличат глобите за работодатели, които не плащат поне минималната заплата.

Предприетата инициатива е вследствие на натиска от страна на десните политически сили за противопоставяне на Европейската комисия и запазване на транснационалния контрол над правото на хората от тези две страни да работят във Великобритания.

Освен това на Острова тече остра кампания от обикновени граждани за запазване трудовите ограничения за румънци и българи и след 1. януари 2014 г. Ново социологическо проучване показва, че над 50% от британците смятат, че имиграцията има негативен ефект върху страната им, а 47% са на мнение, че българите и румънците не трябва да имат право да живеят и работят във Великобритания.

В кампанията се включи и в. „Дейли стар“, който събра над 150 хил. гласа в петиция срещу румънските и българските имигранти във Великобритания. Петицията е под мотото „Кажи "Не" на новите имигранти" и бе наречена от вестника:„кръстоносен поход”.

Планът за ограничаване на имиграцията, който Камерън ще представи официално днес, е подкрепен от коалиционните му партньори – либералдемократите, които определят предложенията като „разумни”,.Някои от депутатите на неговата Консервативна партия обаче не са удовлетворени от мерките. Около 40 депутати призовават законът за имиграцията, който в момента се разглежда в Камарата на общините, да бъде по-строг и да удължава съществуващите ограничения за българските и румънските работници до 2018 г. Подобен ход обаче ще вкара Великобритания в спор с ЕК, коментират експерти.

„Великобритания не е единствената страна, която гледа на свободното движение като на „условно право”. Вътрешните министри на Австрия, Германия и Холандия също са изказвали подобни идеи пред Европейската комисия“, коментира Камерън.

Въпреки антиимиграционните настроения и в други европейски страни малко вероятно е формирането на единен фронт срещу свободното движение в ЕС. Според източник от ЕК по време на срещата на вътрешните министри на 5.декември Камерън няма да успее да събере единна група срещу свободното движение на работниците, тъй като разногласията по въпроса са твърде големи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ