Донецка област се обяви за независима от Украйна

Донецка област се обяви за независима от Украйна

Донецка област се обяви за независима от Украйна

Депутатите на Донецка област в Украйна обявиха независимост и създаване на Донецка народна република. Те декларираха, че ще проведат референдум за влизане на региона в Русия не по-късно от май, съобщи ИТАР-ТАСС. Народният съвет на самообявилата се република е поискал от президента на Руската федерация Владимир Путин да разположи миротворчески контингент там.

Отцепването на Донецк започна вчера с щурм от проруски демонстранти, които атакуваха и поеха поеха контрол над сградите на областната администрация в градовете Харков, Луганск и Донецк. Впоследствие бе обявено и създаване на "Народен областен съвет" с участието на представители на всички градове в Донецката област.

Тази сутрин вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков заяви в страницата си във Facebook, че зданието на регионалната администрация в Харков е "напълно освободено от отцепници".

На правителствено заседание в Киев, украинският премиер Арсений Яценюк предупреди, че превземането на административни сгради в тези украински градове са част от план да се дестабилизира Украйна и в нея да навлязат руски войски. По думите му в действие е приведен антиукраински план, според който чужди войски ще пресекат границата и ще завземат територия на страната. Яценюк отбеляза, че руските войски се намират в район до 30 км от украинската граница. "Този сценарий се пише от Руската федерация и единствената му цел е раздробяването на Украйна. Ние няма да позволим това", посочи украинският премиер, цитиран от БТА.

Междувременно Русия спря вноса на млечни продукти от Украйна. Между Москва и Киев се разгаря търговски конфликт, след като руската служба за защита на потребителите спря вноса на млечна продукция от 5 украински предприятия. След направени лабораторни тестове службата е установила, че продуктите не отговарят на изискванията на техническия регламент за млякото и млечната продукция.
Преди дни бе съобщено, че в Украйна масово се изземват от магазините руски бонбони, млечни продукти и рибни консерви. Те попаднали в черния списък, тъй като не отговаряли на местното законодателство, като един от основните проблеми е, че нямат етикети на украински език.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ