Започва подводно търсене на изчезналия малайзийски Боинг

Започва подводно търсене на изчезналия малайзийски Боинг

Започва подводно търсене на изчезналия малайзийски Боинг

Два кораба със системи за подводно локализиране се включват в издирването на изчезналия на 8 март малайзийски Боинг 777-200. Това са хидрографският кораб на Британските военноморски сили Echo и австралийският транспортен кораб Ocean Shield, посочва Би Би Си. Плавателните съдове са снабдени с техника, с чиято помощ ще претърсят 240-километров подводен коридор. Целта е да бъде открита черната кутия на самолета, чиято батерия ще се изтощи до 30 дни след катастрофата му. Операцията е от критично значение, защото този период скоро ще изтече. Екипите разполагат с броени дни да я локализират, преди тя да спре да изпраща сигнал.

Подводното търсене се координира от австалийския град Пърт. То се провежда с презумпцията, че самолетът е паднал в южната част на Индийския океан, на около 2500 км от града, както обяви по-рано Малайзия, основавайки заключенията си на сателитни снимки, показващи предполагаеми останки от летателната машина.

Австралийският съд Ocean Shield е снабден с гигантски подводен микрофон TPL-25. В операцията е включен и подводният робот Bluefin-21, който може да обхожда места на дъното на океана.

Общо 14 самолета и 9 кораба ще участват в днешното издирване. Съдбата на самолета с 239 души на борда остава неясна вече почти месец.

По-рано капитан Марк Матюс от американските военноморски сили коментира, че към момента районът на издирване е с големината на Индийския океан и може да бъдат необходими цели 2 години, за да бъде открит самолетът. Матюс сравни операцията с разследването на катастрофиралия полет 447 на Air France, който се разби в Атлантическия океан през 2009 г., но не беше открит до 2011 г. В този случай разследващите са имали „по-добра” информация за местонахождението на самолета, но все пак са им били необходими над 2 години работа с роботизирани подводни машини, които да правят сонарни сканирания, за да се локализират останките в океана, посочи американският капитан. 

Виж още: Нов вариант на последните думи от пилотската кабина на изчезналия Боинг

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ