Иран замразява ядрената си програма

Иран замразява ядрената си програма

Иран замразява ядрената си програма

Техеран постигна историческо временно споразумение с шестте най-големи световни сили относно ядрената си програма. Договорката бе потвърдена от Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, която бе координатор на шестте преговарящи страни, както и от иранския външен министър Джавад Зариф.

В рамките на договорката Иран ще съкрати ядрените си програми, през следващите 6 месеца няма да обогатява уран до нива над 5%, ще разруши съоръженията, които позволяват подобно обогатяване и ще допусне световни експерти на свои обекти. В замяна на това частично ще бъдат свалени санкциите срещу страната, които влязоха в сила през последните месеци, предаде Ройтерс. 

САЩ и техните съюзници ще облекчат санкциите срещу Иран в еквивалент на 7 милиарда долара в рамките на подписаното шестмесечно ядрено споразумение. Освен това Иран ще получи достъп до 4,2 милиарда долара, съобщи дипломатически източник, цитиран от Фокус.

В изявлението си относно споразумението администрацията на САЩ посочва, че през следващите шест месеца срещу Иран няма да се налагат нови санкции, ако страната спазва положенията в договора. Иран трябва да има възможност за достъп до мирна ядрена енергия, като споразумението за тази цел ще се подготвя през следващата половин година, заяви в телевизионно обръщение президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от РИА Новости.

„През следващите шест месеца ще работим върху това да бъде сключено всеобхватно споразумение. Ние подхождаме към тези преговори, изхождайки от базовия принцип, че Иран, както и всяка държава, трябва да има възможност за достъп до мирна ядрена енергия”, заяви Обама. „Но заради нарушенията на своите задължения Иран е длъжен да приеме строгите ограничения върху своята ядрена програма, които ще направят невъзможно разработването на ядрено оръжие”, допълни президентът.

„Механизмът предвижда строг контрол върху изпълнението на тези договорености и ще е необходима бдителност за постигането на резултат”, отбеляза той. „След продължилата десетилетие безизходица това е важен пробив за мира и сигурността в региона и в целия свят”, отбеляза френският министър на външните работи Лоран Фабиюс. В момента Иран разполага с 200 килограма уран, който е обогатен до 20%. В рамките на споразумението след шест месеца Техеран няма да притежава нито един килограм, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

САЩ оставят в сила санкциите срещу централната банка на Иран и още 20 големи банки в страната. Това се посочва в съобщение на Белия дом.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ