Либерия получи тестово лекарство против ебола

Либерия получи тестово лекарство против ебола

Либерия получи тестово лекарство против ебола

Либерийските власти получиха неизпробвано досега върху хора лекарство за лечение на ебола. Това се случи, след като президентът на страната Елън Джонсън Сърлийф се обърна за помощ към американския държавен глава Барак Обама.

Новината бе известена, след като експерти по медицинска етика се срещнаха в Женева, за да обсъдят и изследват употребата на подобни нови медикаменти за борба с вируса, покосил Западна Африка, посочва Би Би Си. Според Световната здравна организация (СЗО), която бе домакин на срещата, 1013 души са починали от ебола в този район на света от началото на епидемията там през февруари 2014 г.

Изпратеното на Либерия лекарство се казва Zmapp и е произвоедено от фармацевтичната компания Mapp Biopharmaceutical със седалище в Сан Диего, Калифорния. Американското правителство посочва, че ролята му в случая е била да свърже либерийските власти с компанията. По-късно компанията съобщи, че целият й наличен запас на лекарството е бил изчерпан, след като бил изпратен напълно безплатно в Западна Африка. 

Zmapp е използвано за лечение на двама медицински работници и свещеник на католическата църква, които били заразени с ебола, докато помагали в борбата с епидемията в Либерия. Производителят твърди, че пациентите са показали подобрение при лечението им в болница в Мадрид. Въпреки това лекарството, освен в тези случаи, е тествано само върху маймуни и не е оценявано от експерти по отношение на здравната му безопасност върху хората.

Междувременно Кот д'Ивоар обяви, че забранява всички пътнически полети към трите страни, в които се разгърна епидемията – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Тя стана втората държава, наложила такава забрана, след Саудитска Арабия.

Няма лек за вируса на ебола, с който бяха инфектирани най-малко 1779 души от началото на бума му, регистриран първо в Гвинея през февруари. Либерийското правителство заяви, че е наясно, че поема риск с приемането на тестовото лекарство. Министърът по информационните въпроси на Либерия Луис Браун обаче посочи „алтернативата, ако не го изпробваме, е смърт. Сигурна смърт“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ