Масло от български рози вместо опиум в Афганистан

Масло от български рози вместо опиум в Афганистан

Масло от български рози вместо опиум в Афганистан

Добивът на масло от български рози става все по-популярен сред афганистанските граждани. Голяма част от жителите се насочват към отглеждането на рози вместо незаконния добив на опиум от мак.

Преди около шест години България и Афганистан започнаха съвместен проект, с който се целеше маковите полета да се засадят с рози. Към днешна дата този проект вече дава първите резултати, пише в. „Виртшафтсблат”.

По време на международното изложение „Зелена седмица” в Берлин за първи път бе показано розово масло, произведено в района на Хиндукуш. Българската роза е специален сорт, който е предназначен за получаването на розово масло. Маслото е особено търсено в парфюмерийната индустрия.

Български рози сега цъфтят в афганистанската провинция Нангархар. Шест години след засаждането на първите рози сега там се произвежда розово масло. Един килограм розово масло струва между 4000 и 5000 евро.

Проектът в Афганистан осигурява препитание на 5000 души.

Афганистанското правителство предвижда да разшири значително тази индустрия, като се надява в бъдеще българските рози да са предпочитано препитание за афганистанците, вместо добивът на мак.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ