Над 800 станаха жертвите на конфликта в Ивицата Газа

Над 800 станаха жертвите на конфликта в Ивицата Газа

Над 800 станаха жертвите на конфликта в Ивицата Газа

Повече от 800 палестници и 34 израелци бяха убити от началото на продължаващия вече 18. ден конфликт между Израел и ислямисткото движение „Хамас“ на Ивицата Газа, съобщава Би Би Си.

В огневата зона  имаше нови обстрели и военни атаки тази нощ. Израелски градове бяха вдигнати под тревога заради ракети на „Хамас“, изстреляни рано тази сутрин. Предстои силите за сигурност на Израел да обсъдят 7-дневен план за примирие, подкрепен от държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Повечето загинали палестници в последните седмици са цивилни. 32 от жертвите на Израел са войници. Освен това един тайландски гражданин е бил убит в Израел.

В последен инцидент, който увеличи напрежението между двете страни, поне 15-има души загинаха в училище за укритие на ООН, което бе обстреляно с ракети вчера. Сред жертвите има малки деца. Смъртните случаи предизвикаха гневна реакция сред палестинците и от страна на ООН. Генералният секретар на организацията Бан Ки Мун определи случая като „абсолютно недопустим“. Днес ще бъдат погребани 10 от жертвите. Снимки от Газа показаха хора да оплакват тялото на момченце на една годинка, да го носят по улиците и да го изпращат към детски гроб. Палестинците обвиняват Израел за това, че е стреляла по училището на ООН. Тя настоява, че не го е сторила и за огъня са отговорни бойците на „Хамас“ в района.

Междувременно международни наблюдатели критикуват световните медии за насочването на вниманието към други големи трагедии като самолетните катастрофи от последните седмици и пренебрегване на важността и опасността от конфликта на Ивицата Газа, където загинаха стотици хора.

Израел стартира военната си офанзива на 8 юли, като декларира за цел възпирането на ракетите по нея на „Хамас“. Оттогава тя откри сложна мрежа от подземни тунели, с които ислямистките бойци са влизали на територията й и се зарече да я унищожи. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ