Най-щастливата страна на света

Най-щастливата страна на света

Най-щастливата страна на света

Панама се оказа най-щастливата страна в света според глобалния индекс на благополучие, съставят от Gallup-Healthways (Global Well-Being Index). САЩ са на 14-о място в световната класация, а в дъното на класацията, обхващаща 135 държави са две страни, въвлечени в нестихващи въоръжени конфликти - Сирия и Афганистан. Учудващо в последната десетка - т.е. сред най-нещастните се нарежда Хърватия.

Глобалният индекс на благополучие оценява степента на удовлетвореност от начина на живот в дадена страна по финансовото благосъстояние на жителите й и сбор от показатели за социално благополучие, сред които усещане за социална защитеност, удовлетвореност от отношенията с близките, осъзнати жизнени цели, физическо здраве и други.

Сред водещите изводи в новото издание на индекса е, че едва всеки шести от анкетираните участници в цялото изследване (17%) дава положителен отговор на поне три от пет показателя. В САЩ, Канада и страните от Латинска Америка този процент е 33, в африканските страни — 9%, а в Сирия и Афганистае — само 1%.

Топ-10 на най-щастливите страни според тази класация изглежда така:

1. Панама

2. Коста-Рика

3. Дания

4. Австрия

5. Бразилия

6. Ел Салвадор

7. Уругвай

8. Швеция

9. Канада

10. Гватемала

Съответно 10-те най-нещастни са:

1. Сирия

2. Афганистан

3. Хаити

4.  Демократична Република Конго

5. Чад

6. Мадагаскар

7. Уганда

8. Бенин

9. Хърватия

10. Грузия

От всички региони по света най-висок индекс на благополучие показва Латинска Америка. Авторите на изследването смятат, че до голяма степен резултатът е повлиян от националните нагласи за позитивно отношение към живота.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ