Нов слух, че Янукович е починал

Нов слух, че Янукович е починал

Нов слух, че Янукович е починал

Слух, че бившият украински президент Виктор Янукович е починал тази нощ от масивен инфаркт се върти от последните часове в руски и украински медии. Като източник на непотвърдената към момента информация се сочи неназовано лице от спецслужбите в Украйна, предаде украинската агенция УНИАН. Медията е отправила официално запитване за проверка на информацията до руската президентска администрация, до постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин и ръководствата на всички държавни медии в Русия.

Янукович за последно се появи публично на 28 февруари в Ростов на Дон след бягството си от Киев. На нея той се отказа от постигнатото ден по-рано споразумение с опозицията по няколко основни точки, най-важната от които бе връщането на Конституцията от 2004 г.  При последната си изява Янукович обяви случващото се в Украйна за преврат. След това се появиха първите версии по медиите, че здравословното състояние на Янукович рязко се е влошило. Преди дни, на 4 март руският президент Владимир Путин отрече тези слухове и обяви, че се е виждал с Янукович и той е жив и здрав.

В хода на активните международни преговори за мирно разрешаване на зреещия конфликт в Крим между Русия и Украйна, на извънредно събрание на ООН през седмицата Виталий Чуркин показа писмо, предоставено му от президентската администрация, според което в разгара на кървавите сблъсаци в Ураинската столица Янукович е поискал помощ от Путин за овладяване на ситуацията малко преди да напусне Киев.

Поредните твърдения, че Янукович е починал бяха разпространени първо от руски медии днес. Според тях, той е бил докаран в болница (не се уточнява коя и къде) в тежко състояние малко преди полунощ и след това е починал от инфаркт. Изказват се предположения, че причина за влошеното здраве на Янукович може да е искането на Украйна  до Интерпол да бъде обявен за международно издирване. В Украйна срещу Янукович се водят две разследвания - по обвинения за злоупотреба с власт и за съпричастност към масови убийства.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ