Оли Рен се ангажира с помощ за Гърция

Оли Рен се ангажира с помощ за Гърция

Оли Рен се ангажира с помощ за Гърция

Еврозоната е готова да помогне на Гърция , заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. „Еврозоната има готовност да действа решително и координирано, за да подкрепи Гърция”. „Не сме избегнали опасността по отношение на Гърция”, побърза да се застрахова той като подчерта, че е необходимо да бъдат предприети мерки, за да бъде избегната в бъдеще появата на проблеми, сходни с тези, пред които е изправена Гърция.

Еврокомисарят посочи, че кризата е отминала, но предупреди, че възстановяването все още не може да се поддържа от само себе си.

В същото време Германия е против даване на каквито и да е финансови средства в подкрепа на Гърция. С наближаването на срещата на върха на ЕС на 25 и 26 март Германия все по-ясно показва нежеланието си да участва в план за икономическа подкрепа за Гърция, посочвайки на Гърция пътя към Международния валутен фонд, съобщи гръцкият вестник „Катимерини”.

Холандия също застана зад идеята Гърция да се обърне за помощ към МВФ. Министърът на финансите на Холандия, заяви че Гърция трябва да потърси помощ от Международния валутен фонд, но според него и тази стъпка няма да достатъчна, предаде агенция „Франс прес”.  „Ние поддържаме идеята да се следва пътя на МВФ”, заявява министър Ян Кеес де Ягер по време на състоялия  се снощи парламентарен дебат за помощта за Гърция. „Само, че ролята на МВФ няма да е достатъчна”, каза той, подчертавайки нуждата на страната от 40 млрд. евро финансиране само за тази година.

Все пак премиерът Георгиос Папандреу вчера избра тактиката да снижи тона около перспективата Гърция да се обърне към МВФ, като нарече сценария „крайно решение”. Изказването му беше предшествано от слухове и публикации, че Атина вече е решила да се обърне за помощ към МВФ в първите дни на април.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ