Затвори

Отворено писмо до Дейвид Камерън: Нека работодателите преценят кой е най-квалифициран

Две български студентки, които се обучават в университети във Великобритания написаха отворено писмо до британския премиер по повод радикалните му позиции, публично отстоявани от него за ограничаване на правото на свободно движение в обединена Европа. Публикуваме писмото без съкращения. 

 

Уважаеми господин Камерън,

Публичните Ви изказвания, включително Вашата статия „Свободното движение в Европа трябва да бъде по-малко свободно" публикувана във „Файненшъл Таймс”, ясно изпращат послание, че българи и румънци трябва сериозно да се замислят преди да се отправят към Великобритания. Смятаме, че вашата реторика е крайно неподходяща; езикът за „намиране" и „отстраняване" на потенциални имигранти - притеснителен. Самият Вие сте заявявал, че „имигрантските общности" са „фундаментална част от това, което сме" и че „Великобритания е много по-богато и силно общество заради тях". Но същевременно подкрепяте антиимиграционната кампания, чийто слоган гласи „Върнете се вкъщи или ще бъдете арестувани".

Много се надяваме, че погрешните схващания могат да бъдат коригирани. Затова искаме да  напомним някои ключови факти:

- Доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2013 г. показва, че имигрантите от ЕС (включително българи и румънци) във Великобритания допринасят за 1,02% от БВП. Скорошен доклад на Европейската комисия заключава, че имигрантите от по-бедни държави-членки на ЕС са "нетни вносители в публичните финанси , имайки по-висок процент на работна активност и прибягвайки по-рядко до социални помощи" в сравнение със средно статистическия гражданин на страната домакин.

- След вдигане на ограниченията за български и румънски работници, те биха могли да запълнят дупките в пазара на труда , които откровено съществуват във Великобритания. Както Центърът за икономическо представяне е заявил, "има потенциални икономически ползи, свързани с миграцията, особено при попълване на пропуските в пазара на труда във Великобритания - където има недостиг на работна ръка, независимо дали високо или ниско квалифицирана ."

- Българи и румънци са свободни да пътуват и пребивават в Обединеното кралство от 2007 г. насам. Единствената промяна, която настъпи на 31 декември 2013 г. е, че гражданите от тези страни в действителност ще могат да работят във Великобритания без нуждата от предварително разрешение от Британските органи на труда (какъвто беше случаят до сега). Важното е, обаче да отбележим, че имигрантите първо трябва да намерят работа, т.е някой трябва да ги наеме. Ето защо се учудваме, че като яростен привърженик на свободната пазарна икономика, Вие не се доверявате на работодателите сами да решат кого да наемат. Защо не оставим тези, които са най-близко до пазара на труда, сами да преценят кой е най-квалифициран за дадена позиция?

- Вашето правителство има правото и възможността да спре всяка злоупотреба със свободното движение на работници. Законите на ЕС позволяват (и, още повече, насърчават) държавите-членки да експулсират имигрантите и да забранят тяхното повторно влизане, ако те са дошли само с цел да експлоатират социалната система на домакина. Както може би знаете, няколко държави-членки, включително Австрия, вече са прилагали подобни закони и са екстрадирали имигранти от Източна Европа по гореспоменатите причини.

- Ако се притеснявате, че българи или румънци ще могат да извършват същата работа като Ваши сънародници, но за по-малко пари - и ако смятате, че това е истински проблем за икономиката на Обединеното кралство - Вашето правителство би могло, например, да въведе минималната работна заплата за отрасли, които са особено засегнати. Отново законодателството на ЕС по никакъв начин не ограничава Великобритания да направи регулаторните избори, които смята за най-добри за своята икономика.

Уважаеми господин министър-председател, ние апелираме към вас да разчитате на факти, а не на митове; да докажете, че политиката може да се извиси над популизма и наистина да работи за хората.

Ева Паунова, Станислава Куновска

  Ева Паунова e бакалавър „Международни отношения” от John Cabot University, има следдипломна специализация в Harvard Kennedy School  of Government

Станислава Куновска e бакалавър по Политика и международни отношения от The University of York, магистър по „Глобална политика”от  London School of Economics

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 22.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6758
0.59673
CNY
10
2.50696
3.98889
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24292
0.445847
RUB
100
2.78133
35.954
USD
1
1.58804
0.629707