Петролният разлив в Мексиканския залив стигна САЩ

Петролният разлив в Мексиканския залив стигна САЩ

Петролният разлив в Мексиканския залив стигна САЩ

Набиращите сила ветрове и триметровите вълни заплашват да сломят отчаяните усилия на американската армия и хиляди рибари да удържат гигантския петролен разлив в Мексиканския залив, който час по час припълзява към някои от най-крехките крайбрежни екосистеми на планетата.

Разливът тръгна от нефтена платформа на „Бритиш Петролиъм”. Компанията пое пълната отговорност за разлива.

В щатите Луизиана, Алабама и Мисисипи обявиха извънредно положение.

Петролното петно стигна Луизиана през изминалата нощ, заплашвайки с екологична катастрофа. Американският президент Барак Обама призова за „цялостен анализ” на бедствието.

Местните жители в делтата на река Мисисипи заявиха, че помощта от федералните власти е дошла твърде късно и еколози прогнозират, че отстраняването на замърсяването може да отнеме над пет години.

Първите леки пластове петрол достигнаха крайбрежието през нощта, като се очаква по-тежкият и плътен петрол да започне да нахлува в потоците и каналите през уикенда, движен от силен вятър от океана към брега.

Самолети на американските ВВС се подготвят да разпръснат разтварящи петрола химически вещества край бреговете на Луизиана. Национална гвардия в щата е била мобилизирана, съобщи Пентагонът. „Като отговорна за този инцидент, правителството ще счита „Би Пи” за отговорна и за заплащането на стойността на мобилизацията”, допълни говорителят Джоф Морел.

Спасителните екипи започнаха да получават и първите пациенти – морски птици, покрити с гъст, черен петрол.

Акцията може да бъде затруднена от бързо влошаващите се атмосферни условия. Задаващите се силни ветрове може да пратят петрола и в сладководните водни басейни в югоизточната част на Луизиана през уикенда.

Докато огромното и разширяващо се петролно петно се разпростира в залива и доближава крайбрежието, рибарите в крайбрежните градове се страхуват за препитанието си, а от Белия дом удвоиха усилията си за справяне с влошаващата се ситуация.

Президентът Барак Обама разпореди замразяване на договорите за нови сондажи, докато не бъде завършено разследването на причините за инцидента с петролната платформа, причинил разлива. „Не са разрешени, и няма да бъдат, нови сондажи, докато не разберем какво е станало тук и дали е случилото се е инцидентно и предотвратимо”, каза съветникът Дейвид Акселрод. След края на разследването ще бъдат въведени и нови мерки за сигурност.

Около 200 000 барела петрол дневно продължават да се изливат в Мексиканския залив от отворен кладенец. Причина за инцидента стана потъването на обслужващата кладенеца нефтодобивна платформа.

С тези темпове скоро бедствието ще засенчи катастрофата с танкера „Ексон Валдес” от 1989 г. – най-големият петролен разлив в историята на САЩ до момента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ