Преживяването "финландска сауна"

Преживяването финландска сауна

Преживяването "финландска сауна"

Единствената финландска дума, използвана в ежедневния английски, е "сауна". Какво означава сауната и колко е важна за финландците обаче е нещо, което се бърка. Определено тя не е свързана с флирта.

Това разказва в онлайн материал британската обществена медия Би Би Си. Авторите коментират защо Финландия толкова много обича сауните, какво място заемат те в културата и обществения живот на скандинавската държава и по какво се отличава преживяването в тях. Ето какво пишат:

В слабо осветена зала голи мъже седят в тишина и се потят. Единият се удря често с клонки от бреза. След това се изправя, взема черпак с вода и внимателно излива водата върху нагорещени камъни в пещ в единия ъгъл. Чува се свистящ звук. Само за секунди вълна от пара се издига около глезените на хората и краката им, преди да обгърне цялото им тяло. Порите се отварят и потта ги покрива от глава до пети.

Тази ритуална баня е изпълнявана във Финландия в продължение на хиляди години, откакто първите заселници в страната са изкопали ров в пръстта и са нагорещили куп камъни. Водата е хвърляна върху камъните, за да се създаде пара, назовавана "лойли".

Всяка сауна във Финландия има свой характер и определена "лойли". Колкото по-добра е парата, толкова по-хубава е сауната. За хората, които работят в сурови условия, сауната предоставя добредошло облекчение за отмиване и успокояване на болезнените мускули.

Топлите, облицовани с дърво стаи могат да се използват и при по-ниски температури. Те са в сърцето на големите събития в живота на финландците. Жените в страната раждат в тях, защото стените на традиционните, изпълнени с пара сауни са облицовани с антибактериални сажди, което ги прави едни от най-чистите помещения в сградите. Освен това сауните във Финландия са място, където се организират ритуали на прочистване преди брака. На дървените им пейки се поставят тела на починали хора, които се измиват и подготвят за погребение.

За много финландци сауната е едно от най-светите места. Те най-тясно я свързват със здравето и добруването. "Финландците казват, че сауната е лечебница", разказва Пека Ниеми – 54-годишен мъж от Хелзинки, който прекарва около три часа дневно в сауната, шест дни седмично. "Ако болни хора не са излекувани от катран, духове или сауна, тогава ще умрат", казва той, цитирайки финландска поговорка. (Под "духове" се има предвид силния алкохол, а катранът е използван като антисептик в исторически план.)

Днес финландската нация от 5,3 милиона души разполага с 3,3 милиона сауни, които се намират в домове, офиси, фабрики, спортни центове, хотели и дълбоко под земята, в мини.Дипломати и политици използват специални сауни, където се срещат и обсъждат международни дела.

Навикът на Пека Ниеми е изключение, но 99% от финландците вземат сауна поне веднъж седмично. Много по-често, отколкото посещават лятната си вила извън града, например. Моделът на живот в страната се върти около сауната и близкото езеро, използвано за разхлаждане.

"Децата са учени да се държат в сауната все едно са на църква", отбелязва Джармо Лехтола от Финландското дружество на сауните – организация, посветена за поддържането и съхраняването на традиционната сауна култура, основана през 1937 г. като частен клуб от 4200 членове на остров, разположен на 15 минути от центъра на Хелзинки.

На вратите на сауните във Финландия са поставяни инструкции за изключване на мобилния телефон.

"Сауната е за ума. Тя наистина помага да се успокои човек в модерното общество, където никога не е тихо", казва Лехтола. "В ная човек навлиза в медитиращ процес. Тъмно е и обикновено е горещо, затова не говори", допълва той.

Във финландските сауни има някои основни правила. Не се позволява хранене и пиене на течности. Ако говориш, не може да обсъждаш работата си, поста си или религията. Посетителите могат да избират между електрическа сауна, два вида сауни с горене на дърво и три задимени. Във всички тях варира температурата и гъстотата на парата. Повечето финландци смятат традиционната сауна с водна пара за най-добър вариант.

Във финландските сауни не се позволява влизането с бански костюми "по същата причина, поради която човек не би носил нищо в банята или под душа" - всяка част от тялото трябва да бъде правилно почистена.

Мъжете и жените посещават сауната разделени, освен ако не са членове на едно семейство. Родителите ходят заедно с децата си, и всички се чувстват комфортно с това. Поне докато децата не станат тинейджъри. Тогава започват да ползват сауната сами или с приятели.

"Няма нищо общо със секса във Финландия. Но на места като Германия през 70-те и 80-те години всичко е било свързано с него", коментира Лехтола. Той настоява, че никога не му е харесала сауна извън границите на родината му, въпреки че посещавал много.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ