Светът дари 550 млн. за превръщането на Чернобил в екологичен обект

Светът дари 550 млн. за превръщането на Чернобил в екологичен обект

Светът дари 550 млн. за превръщането на Чернобил в екологичен обект

Украйна е събрала 550 млн. евро от дарения за реализирането на чернобилските проекти, като много страни ще отпуснат средства за осъществяването им, предава РИА Новости. Франция ще отпусне 47 млн. евро, обеща на донорската конференция в Киев френският премиер Франсоа Фийон. "Трябва да сложим край на това тъжно наследство", заяви той. Париж вече е превел 160 млн. евро за осъществяването на първоначални дейности по чернобилските проекти.

САЩ ще отпуснат 123 млн. долара, заяви ръководителят на американската делегация Збигнев Бжежински. От края на 90-те години на миналия век Вашингтон е отпуснал за тази цел 240 млн. долара.

Германия възнамерява да финансира чернобилските проекти в близко бъдеще с 42,4 млн. евро, заяви заместник-министърът на екологията Юрген Бекер. Общата отделена сума от страната е над 100 млн. евро. Русия е готова да отпусне сумата от 45 млн. евро, заяви руският посланик в Киев Михаил Зурабов.

Европейската комисия също ще осигури допълнително 110 млн. евро за проекта, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на срещата в понеделник с украинския държавен глава Виктор Янукович, предава world247.net. Днес Барозу е на среща на високо равнище в Киев, посветена на ядрената безопасност, на която се обсъжда глобалното сътрудничество за предотвратявена на ядрените аварии.

Големи суми за чернобилските проекти възнамеряват да отпуснат също Великобритания, Финландия, Кувейт, Китай и други страни. "Именно днес, както никога преди, са необходими консолидирана отговорност и колективно сътрудничество. Силите само на Украйна за постигането на това, меко казано, са малки", каза Янукович.

Преди 25 години на 26 април 1986 г. четвърти енергоблок на „Чернобил“ се взриви, при което пострадаха огромни територии от Русия, Украйна и Беларус. Катастрофата и до днес се помни като една от най-големите ядрени аврии в историята на човечеството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ