нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стрелба в Копенхаген, има убит и ранени

Един човек e загина., а трима полицаи са ранени при стрелба в Копенхаген. Огънят е бил открит от неустановени засега лица по сграда, където се провеждал дебат за свободата на словото и исляма, предаде Reuters. Самоличността на загиналия все още не е уточнена, само се посочва че не е от службите, охранявали дискусията

В срещата участвали посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай и датският карикатурист Ларс Вилкс, известен с карикатури срещу пророка Мохамед. През 2007 г. той предизвика буря от полемики след като публикува осмиващи рисунки на пророка, на които той бе изобразен като куче. Тогава  ислямистки групировки отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана.

След атаката неизвестните нападатели са избягали с автомобил. Не е ясно още има ли пострадали и сред участниците в дебата. За инцидента съобщи и френския посланик в Дания като написа накратко в Туитър, че е невредим.

Нападението е терористичен акт, гласята първите коментари на местните полицейски власти, предаде Ekstra Bladet. На този етап се работи по версията, че става въпрос за опит за покушение срещу карикатуриста Ларс Вилкс.

Очаквайте подробности

още от Свят