Сърбия се бори с едно от най-големите природни бедствия в историята си (снимки)

Снимки: ИТАР-ТАСС

Сърбия се бори с невиждан за последните 120 години потоп. На територията на цялата страна е обявено бедствено положение. Жертвите са най-малко петима души. Правителството на Сърбия се е обърнало за помощ към ЕС, Русия и Словения.

"Това е най-голямото природно бедствие не само за последните 100 години. Такова нещо не се е случвало в сръбската история. За един ден падна повече дъжд, отколкото за четири месеца", каза на пресконференция вчера сръбският премиер Александър Вучич,

Над 4600 души са евакуирани заради наводненията в Сърбия, предадоха местните медии. Най-критично е положението в поморавския окръг, на територията на Ягодина и Парачин. Около 12 000 души там са в опасност.

„Изключително важно е евакуацията да се извърши своевременно, докато има благоприятни условия за това. Нашите планове за евакуация са отлични, но за съжаление хората отказват да напуснат домовете си и това е проблем. Използват се хеликоптери, евакуация се извършва и по въздух”,заяви Саня Жугич Вуканович, ръководител на Сектора за оценка на риска при службата за извънредни ситуации на Сърбия.

Училищата в Белград ще останат затворени до края на седмицата. Движението на влаковете до Черна гора е спряно.

Министерството на извънредните ситуации на Русия е изпратило спасители в Сърбия. Самолет Ил-76 вече е отлетял към западната ни съседка с повече от 70 най-добре подготвени спасители на борда, както и с необходимото високотехнологично оборудване.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ