Тайван скърби за загиналите в самолетната катастрофа

Тайван скърби за загиналите в самолетната катастрофа

Тайван скърби за загиналите в самолетната катастрофа

48 са загиналите във вчерашната авиокатастрофа на самолета на TransAsia, който не успя да кацне аварийно на летището в окръг Пенгу, Тайван и катастрофира. Това сочи последна официална информация на тайванските власти. Страната скърби за инцидента, който е един от най-лошите в авиационната й история. 

На борда е имало 58 души. Десетима са оцелели и лекуват травмите си, настанени в болници. Двама от загиналите са френски граждани, останалите са тайванци. Екипът на авиокомпанията е бил от четирима души – всички те са загинали, съобщава Би Би Си.

Представител на TransAsia заяви, че пилотът на самолета, който два пъти не успя да извърши аварийно кацане и се вряза в жилищен квартал на Пенгу, е имал 22 години опит. Помощник-пилотът обаче е имал само две. Не е ясно кой от двамата е управлявал машината по време на кацането. Води се разследване. 

Близки и роднини на загиналите се придвижват към Пенгу. Някои от тях посетиха мястото на инцидента. Транспортният министър на страната и други държавни лица от авиацията също отидоха на мястото на инцидента. Катастрофиралият самолет ATR-72 бе предназначен за регионални пътнически полети. Авиокомпанията извършва най-вече такива.

Петима местни жители са били ранени в Пенгу, когато машината се е врязала в населената зона. За щастие няма загинали хора на земята. Пострадалите са прегледани в болница. Официални лица в Тайван коментираха, че видимостта по време на катастрофата е била 1600 метра и се е вписвала в допустимите стандарти за кацане, въпреки че по същото време е имало силна буря. Местни медии първоначално съобщиха, че вина за катастрофата най-вероятно има тайфунът "Матмо", който премина през територията на Тайван през деня. Фийби Лу – представител на авиокомпанията, коментира пред агенция АП, че TransAsia очаква тайфунът да е причинил инцидента, но все още не може да го заяви със сигурност, преди да са излезли официалните резултати от разследването.

Транспортният министър на Тайван зададе въпроса защо е било позволено на самолета да излети при наличието на приближаващ тайфун. „Много хора питат защо самолетът е излетял в тайфунни условия... по мое разбиране метеорологичните данни са показали, че отговарят на изискванията за авиационна безопасност“, подчерта той. 

TransAsia е частна авиокомпания, която лети в Тайван и от страната към Северна и Югоизточна Азия. Тя потвърди, че ще обезщети близките на загиналите за смъртта на хората. Това е най-лошата й авиокатастрофа откакто е създадена през 1951 г. като първа частна тайванска авиолиния.

За последните 13 години случаят е осмият инцидент със самолет на TransAsia, като 6 от тях са именно със самолети ATR-72. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ