Учени предсказаха Шестото масово изчезване на видовете

Учени предсказаха Шестото масово изчезване на видовете

Учени предсказаха Шестото масово изчезване на видовете

На фона на резкия спад в популациите на някои видове жаби, риби и тигри, американски учени предупредиха, че на Земята предстои Шестото поредно масово изчезване на видовете.

В изследване от тази седмица палеобиолозите в Калифорнийския университет в град Бъркли заявяват, че бозайниците и някои други видове днес са застрашени от масово изчезване.

Процеси на изчезване на различни животни като тези, който наблюдаваме днес, вече са се случвали на планетата пет пъти, преди 540 млн. години, обясняват от psyorg.com. Във всеки период от тези „големи пет” около три четвърти от животинските видове в природата са престанали да съществуват.

„Ако погледнете само критично застрашените бозайници – тези, при които има риск от изчезване на поне 50% от тях в рамките на следващите им три поколения – и счетете, че времето им изтича и че до 1000 години няма да ги има, това оставя настрана всички представи за нормалното и ни казва, че преминаваме в период на масово изчезване”, твърди проф. Антъни Д. Барновски.

Според него ако крайно застрашените, застрашените и уязвимите животни продължат да изчезват със същото темпо, на Земята ще се случи шестата масова загуба на видовете в периода между следващите 3 и 22 века.

Той обаче дава надежда, като заявява че за човечеството не е късно да опази пълното биологично разнообразие като се бори с абсолютно всички фактори, които го застрашават, включително фрагментацията на средата, глобалното затопляне и болестите.

Според съавтора в изследването, проф. Чалз Маршъл от университета в Бъркли, по-малкият брой от изчезнали видове в сравнение с предишните периоди не означава, че природното разнообразие не е в криза. Напротив, темповете на изчезване сега са много по-бързи, отколкото преди. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ