Шотландия не пожела независимост

Шотландия не пожела независимост

Шотландия не пожела независимост

Шотландските гласоподаватели не пожелаха независимост от британската корона. Това показват официалните резултати от референдума, който се проведе там в четвъртък. Разликата между гласувалите "за" и "против" е близо 10%, предаде AFP. 

След обявяването на окончателните резултати, 55,3% са гласували против независимостта срещу 44,7% от гласоподавателите, желаещи Шотландия да излезе от 300-годишния съюз с Англия. Така за победата на независимо настроените не са достигнали само около 200 000 гласа. Избирателната активност е била висока – 84,5%. 

В Абърдийншър против са гласували 108,606 души (60,4%), докато 71 337 (39,6%)са гласували „за”. 87,2% от избирателите са се възползвали от правото си на глас. В Аргайл и Бют положителен вот са дали 26 324 души или 41,5%, а отрицателен – 37 143 души или 58,5%. Активността там е била 88,2% от имащите право на глас. 

Единбург също отхвърли независимостта с 61,1% от гласовете (194 638 души) срещу 123 927 положителни вота (38,9%). Избирателната активност е била 84,4%. Във Файф с „Да” са гласували 114 148 души (45%), а с „Не” - 139 788 души - 55%. Избирателна активност – 84,1%. 

Първият зам.-министър на Шотландия Никола Стърджън призна провала на кампанията за независимост на своята партия, след като частичните резултати от референдума показаха убедителна победа за лагера на привържениците на съюза с Великобритания. 

Британският премиер Дейвид Камерън призова за единство, след като Шотландия отхвърли независимостта на историческия референдум.

„Сега е времето Великобритания да бъде единна и да продължи напред”, каза Камерън в свое изявление от Даунинг стрийт, цитирано от "Фокус". Той посочи, че с убедителния резултат на референдума въпросът за отделянето на Шотландия от кралството се решава за следващите десетилетия. 

Камерън обеща и разширени права за Шотландия и за другите райони на Обединеното кралство. Според него решението за разширяване на правомощията на властите в Шотландия трябва да бъде взето от новия британски парламент, който ще бъде съставен след изборите през 2015 г., посочва ИТАР-ТАСС. 

По думите му до ноември ще бъдат подготвени предложения за прехвърляне на правомощия на Шотландия, а до януари в парламента ще бъдат внесени съответните законопроекти.

Премиерът на Шотландия и лидер на движението за независимост Алекс Салмънд заяви преди дни, че ако референдумът даде отговор „не”, той няма да провежда друг. Той добави обаче, че това бреме няма да тежи на плещите на неговите наследници. Те ще бъдат свободни да проведат друга кампания за независимост.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ