Зеленият чай маскира допинга в кръвта

Зеленият чай маскира допинга в кръвта

Зеленият чай маскира допинга в кръвта

Зеленият чай може да маскира нивата на тестостерон в тялото, алармираха учени. Ново изследване на университета „Кингстън” показа, че веществата в здравословната напитка намаляват видимата концентрация на хормона с цели 30 процента!

Допинг регулаторите от Олимпийския комитет веднага изказаха тревогата си, че атлетите могат да използват обикновеното питие, за да скрият завишените нива на тестостерон в телата си от стандартните тестове, предаде в. „Дейли мейл”.

Тестостеронът е един от най-старите незаконни стероиди, използвани в спорта. Обичайната му употреба служи за изграждане на допълнителна мускулна маса. Според експертите „напомпаните” спортисти имат 200 до 300 процента повече от хормона в организма си от нормалното.

Научният директор на Световната антидопинг агенция WADA Оливие Рабин заяви, че е потресен от резултатите от новото проучване. „Интересно е, че нещо толкова обикновено като чая може да има толкова голямо отражение върху стероидния профил. Може да се наложи да променим стероидните тестове, за да сме сигурни дали промените в нивата на веществата са причинени от храна, тренировки или заболявания, преди да обявим употреба на допинг”, коментира той за тазгодишните Олимпийски игри, които ще се проведат в Лондон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ