Принудителен труд за футболните хулигани

Принудителен труд за футболните хулигани

Принудителен труд за футболните хулигани

Обществено полезен труд като наказание за прояви на футболно хулиганство предложи вътрешният министър Цветан Цветанов на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова, спортния министър Свилен Нейков и шефа на БФС Борислав Михайлов. Съвещанието беше свикано специално заради погромите в столицата по време на и след мача „Левски-ЦСКА”.

Работна група подготвя законодателни промени за още по-строги наказания при нарушаване на обществения ред от футболни фенове. Санкциите ще бъдат ясни до 10 дни и подложени на обсъждане на кръгла маса. Полагането на обществено полезен труд ще е една от тях, а за затягане на контрола при големи футболни срещи се предвижда занапред мачовете между „Левски” и „ЦСКА” да се играят само на националния стадион. Там възможностите за контрол от страна на силите на реда са по-големи, смятат експерти.

Сред готвените мерки са заложени възможността да се правят проверки за алкохол и наркотици с дрегери и тестове още на входа на стадиона. Замисля се придружителите на малолетни лица да подписват специални декларации, в които да поемат отговорност за присъствието и поведението им на стадиона. Вероятно ще бъдат въведени и глоби за родители на малолетни и непълнолетни, участвали в ексцесии при мачове.

Близо 6000 лв. са щетите само за общината след мача "Левски – ЦСКА", съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. От тях 1200 лв. са от вреди, нанесени на транспортна инфраструктура, 3400 лв. - за потрошени автобуси и трамваи, и около 1200 лв. - за счупени кошчета за боклук. Те ще бъдат покрити с депозита в размер на 5000 лв. даден от организаторите на мача на общината за компенсиране на евентуални щети, причинени от футболно хулиганство. Не е ясно обаче на каква стойност са щетите, които разбеснелите се футболни агитки причиниха като потрошиха витрини на заведения, магазини и паркирани автомобили.

Занапред, шествията на футболните агитки ще бъдат ограничени в радиус от 500 м. на стадиона, където се играе дадена среща, съобщи още Йорданка Фандъкова.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ