Скандал с шахдвубоя - Ананд не може да стигне в София, българите не искат отлагане

Скандал с шахдвубоя - Ананд не може да стигне в София, българите не искат отлагане

Скандал с шахдвубоя - Ананд не може да стигне в София, българите не искат отлагане

Вишванатан Ананд все още не е пристигнал в София, а Индия официално иска отлагане на двубоя за световната титла по шахмат срещу Веско Топалов с три дни. Играта трябваше да започне на 21 април от 18 ч. в столичния Военен клуб. Българите не са съгласни с отлагане, но засега не е ясно какво ще се случи.

Според президента на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев едва снощи централата ни е била уведомена за проблемите на Ананд с полета му до София заради вулканичната пепел от Исландия. Световният шампион твърди, че е блокиран във Франкфурт и придвижването му до България е невъзможно.

Сергиев е категоричен, че за отлагане не може да става дума и компромиси са невъзможни. "Те са некоректни, защото ако се бяха постарали да ни уведомят, щяхме да им окажем нужното съдействие да пристигнат в България", коментира Сергиев. Той разказа, че представителят на Ананд - немецът Ханс Вернер-Шмид, е пристигнал в София на 15 април и е взел ключовете от всички резервирани стаи в хотел "Хилтън". Затова организаторите помислили, че индиецът вече е тук. "Да, но това се оказа трик, защото Шмид е дошъл сам, може би с цел да "обезопаси" стаите и апартаментите на Ананд и делегацията му. Явно шпиономанията в щаба на Ананд взема много сериозни измерения", заяви Сергиев.

"Относно искането на Индийската федерация - тя не е страна по договора и може да приемем молбата им за отлагане на срещата само като едно добро пожелание и нищо повече. Топалов също беше в Испания на островите, но дойде навреме за мача, а Ананд явно си търси причини", каза Сергиев.

Индиецът е тръгнал от Мадрид в четвъртък, кацнал е във Фарнфурт, откъдето е трябвало да продължи за София в петък. Малко след като каца във Франкфурт, световният шампион Вишванатан Ананд е информиран, че всички полети са отложени облака вулканична пепел, която тръгна от Исландия и затвори летищата в почти цяла Европа. Шахматистът не е пожелал да пътува до София с кола, защото това би му отнело 28 часа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ