Сляпо момченце стана шампион по джудо

Сляпо момченце стана шампион по джудо

Сляпо момченце стана шампион по джудо

Момченце на 10 г., което губи зрението си на 5, успя да стане шампион по джудо, съобщи „Дейли Мейл”. Кайъран Кларк е победил съперника си, който вижда отлично, в британски национален шампионат по джудо за деца.

Момченцето с прякор Сляпата ярост разказва, че ключът за успеха му е бил в способността му да се концентрира. „Мисля, че съм толкова добър в джудото, защото изчаквам преди да направя движение”, казва той.

Кайъран от градчето Айлисбъри, Бъкингамшир, минава шест нива в спорта и сега тренира за оранжев колан и за международното състезание в Кристъл Пелис, Южен Лондон, през юли. Преди да спре да вижда той не е тренирал. Губи зрението си преди 5 г. след тежка алергична реакция към пеницилин, позната в медицината като синдрома на Стивън-Джонсънс. „Трябваше да живея затворен близо година, защото очите ми бяха твърде чувствителни за дневната светлина. Направиха ми три операции на зрението. Вземах 16 капки дневно”, разказва Кайъран.

Той споделя, че е бил най-разстроен от дълготрайните съмнения на лекарите дали ще продължи да живее изобщо. И че не е бил толкова загрижен дали ще ослепее, колкото дали ще продължи с живота си. Според него слепотата му дори има добра страна – „не можеш да видиш нищо лошо, което става по света”.

Кайъран започва да се занимава с джудо в близък до дома му спортен клуб. След като упорства и треньорите го виждат как побеждава някои от техните момчета, го приемат като решават да започват битките, в които той участва, по малко по-различен начин. Харесва му атмосферата на тренировките. „Понякога, когато се разстройвам, премахвам разочарованието си там”, отбелязва още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ