УЕФА създава нов турнир за национални отбори

УЕФА създава нов турнир за национални отбори

УЕФА създава нов турнир за национални отбори

Европейският футболен съюз УЕФА обяви, че създава нов турнир за национални отбори. Той ще се нарича Лига на нациите и за учредяването му са гласували всички 54 членки на УЕФА, пише в официалния сайт на организацията. Решението бе взето на конгреса на УЕФА в Астана (Казахстан), където този турнир ще се проведе за първи път през 2018 година.

Съревнованията трябва да заменят приятелските мачове между националните отбори. Точният формат на турнира обаче още не е определен. Известен е само първоначалният формат на първенството, което ще се проведе през 2018/2019 г.

Отборите ще бъдат разпределени на четири групи според рейтинга си. Всяка голяма група ще бъде изградена от други 4 подгрупи, които ще бъдат съставени от 3 или 4 отбора. По този начин всеки отбор ще изиграе между 4 и 6 мача в първата фаза от турнира. Между септември и октомври 2018 г. ще се проведат мачовете от предварителния кръг, а в следващия ще преминат победителите от всяка група. Тези четири отбора ще се състезават за купата на Лигата на нациите през пролетта на 2019 г.

Освен това Лигата на нациите ще бъде свързана с Европейското от 2020 г. Четири отбора, които не успеят да попаднат на Еврото през квалификациите, ще получат възможност да участват според представянето си на Лигата на нациите.

 УЕФА отбелязва, че новият турнир трябва да „спомогне за вдигането на нивото и престижа на футбола в националните отбори, като при това запазва баланса между клубния и националния футбол”. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ