Фенка на "Манчестър Юнайтед" задължена да махне обидна лепенка от колата си

Фенка на Манчестър Юнайтед задължена да махне обидна лепенка от колата си

Фенка на "Манчестър Юнайтед" задължена да махне обидна лепенка от колата си

Английските власти за пореден път доказаха, че всички действия, знаци и символи, които провокират футболната агресия в страната се следят и санкционират строго.

Фенка на английския футболен клуб "Манчестър Юнайтед” беше принудена да махне от задното стъкло на мини автомобила си лепенка, чието съдържание е било преценено от полицаите като „обидно”, предаде BBC. На лепенката е имало надпис "Първият ден Бог създаде „Юнайтед” и след това напълно сгафи и и създаде "Сити".

Когато полицаите помолили жената да махне лепенката, тя отказала и демонстративно заявила, че това е нейният автомобил и ще го декорира както поиска. След това размислила и ги послушала, вероятно за да избегне солена глоба.

Кварталният полицай почукал на вратата на г-жа Уеб Лий след като местен общински съветник в родния й град Стокпорт получил оплакване от недоволен гражданин. Жената е била информирана, че изписаното на стикера съдържа обидни думи и ругатни, каквито са забранени в закона за обществения ред.

Самата тя била изключително учудена, че я търсят за подобно нещо, при условие, че според нея, тя и съгражданите й всеки ден виждат обидни, сексистки надписи по улиците, "но никой не се грижи да ги премахне". По ирония мъжът й е фен на противниковия отбор в градското дерби – „Манчестър Сити”. Но той самитя смята стикерите за шега и нямал нищо против тях.

Драмата е голяма, защото стотици англичани ежедневно намират различни начини да изразят подкрепата си към любимите футболни отбори, а същевременно властите преследват и наказват строго всички жестове и символи, които биха могли да подстрекават футболна омраза.

Действията на феновете са постоянно наблюдавани. Един от популярните примери е този с фен, който по време на мач на стадиона на "Манчестър Юнайтед" "Олд Трафорд" обръща поглед към футболистите на "червените дяволи" и прави жест с двете си ръце, който наподобява разбиването на самолет. Жестът му се свързва с трагедията със самолетната катастрофа в Мюнхен през 1958 г., когато загинаха 8 играчи на клуба. Седмици по-късно англичанинът е видян на видеозапис с феновете по време на мача, издирен е и му е забранено да стъпва на "Олд Трафорд" до живот.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ