Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ходенето е най-полезният спорт

Ходенето е най-ефективният и най-полезният вид спорт за всяка възраст и здравословно състояние. До такъв извод са достигнали американски специалисти по време на изследване на различните видове спорт върху човешкото здраве. Резултатите от изследването са публикувани в медицинското издание Mayo Clinic Proceedings.

"Изобщо не е задължително да си купувате карта за фитнеса, няма нужда постоянно да контролирате пулса и дишането си. Просто изключете компютъра или телевизора, станете от дивана и излезте на разходка", съветват те.

Ходенето регулира кръвното налягане, подобрява състоянието на съдовете и ставите, предпазва от поява на разширени вени, влияе добре на психичното здраве. А резултати от ново изследване, проведено от японски учени показват, че интензивното ходене дори предотвратява появата на високо кръвно на стари години.

Ходенето е единственият спорт, който не води до преждевременно износване на ставите или пък трайни мускулни травми, както при други аеробни и силови спортове. При него няма риск от претоварване на сърцето, посочват още американските учени и съветват всеки ден да вървим поне един час пеша.

 

 

още от Спорт
12
Четвъртък
Декември