Защо долното копче на сакото не бива да се закопчава

Защо долното копче на сакото не бива да се закопчава

Защо долното копче на сакото не бива да се закопчава

Разкопчаното  долно копче на мъжкото сако не е някакъв моментен тренд, а основно правило в джентълменския дрескод. Да видим обаче откъде идва тази норма в етикета и защо е проява на лош вкус ако не я следваш.

Американската версия

Първото обяснение откъде идва странната традиция да оставяш долното копче на сакото разкопчано, ни насочва към Дивия Запад. Там, където стойността на живота е била равна на стойността на един куршум и е действала правдата на поговорката „Бог ни е създал различни, колт ни прави равни.” Преимуществото от няколко секунди, което давало разкопчаното долно копче на сакото в свят на жестока саморазправа било не по-малко важно от точността и качеството на барута.

Английска версия

Втората история, обясняваща традицията да не се закопчава долното копче на сакото е по-правдоподобна от американската, дори и само поради факта, че е документирана в снимки. Според английската трактовка модата с разкопчаното долно копче била въведена от британския монарх Едуард VII, който с възрастта напълнял и по тази причина му се налагало да държи разкопчани сакото и жилетката под него. Бърза справка със снимки на монарха на по-млади години обаче категорично опровергава това обяснение.И на тези кадри младият Едуард VII, в значително по-добра форма, отново е с разкопчано долно копче на сакото. И си личи, че е от чиста показност, а не поради отеснявала кожа. Това, впрочем, не е единственият моден пробив, въведен от монарха. На него се приписва например замяната на цилиндъра с меката филцова шапка.

Банално-практична версия

Класическите стари книжки по етикет учат, че долното копче на сакото не се закопчава по една проста и практична причина: когато седнеш с изцяло закопчано сако, то се нагъва на вълни и изглеждаш нелепо. А, от друга страна, не е прилично да ровичкаш по себе си преди сядане. Ето защо, най-добре е долното копче изобщо да не се закопчава

Някои изключения

Има ли все пак случаи, в които е допустимо долното копче да бъде закопчано?

Има, разбира се, например, ако сакото е само с едно копче. Долното копче трябва да се закопчава и при двуредови сака. При комбинацията от сако и жилетка, сакото е изцяло разкопчано, а жилетката – закопчана отгоре до долу.

Очевидно, това са етикетни нормативи. А нормативите не се обясняват, просто се следват. Ето още няколко такива правила:

-         В официална обстановка сакото трябва да е закопчано

-         Със закопчано сако се влиза при посещения, дори и в дома на познати, в ресторант (особено, когато сте с дама), на съвещание

-         Сакото трябва да е закопчано и когато сте в делови президиум или ви предстои изказване...

...а също и по време на танц!

Източник: trendy-brandy

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ