Ако искате да успеете, не бъдете прекалени оптимисти

Ако искате да успеете, не бъдете прекалени оптимисти

Ако искате да успеете, не бъдете прекалени оптимисти

„Има вероятност да се поддадете на  изкушението да замените бъркотията на ежедневието с мира и спокойствието. Това, разбира се, ще породи привързаност към спокойствието, а като всеки вид привързаност, и тази води до разочарования и пречи на развитието и трупането на мъдрост” – Джон Кабат-Зинн, професор по медицина в University of Massachusetts Medical School, от бестселъра Wherever You Go, There You Are.

Но какво се получава от комбинацията между позитивна психология и лидерство, основано на силните ни страни? Заблудени хора, които никога няма да отключат и частица от пълния си потенциал. А ако по някаква случайност са предприемачи, има голяма вероятност да "паднат по очи" и да завлекат и бизнеса си със себе си.

Истината е, че всяка прищявка, която ви учи да се фокусирате само върху един аспект от реалността и да игнорирате другите, може да бъде разрушителна. Във всяко едно нещо има естествен баланс: живот и смърт, добро и зло, щастие и тъга, удоволствие и болка. Самата идея да се концентрирате върху положителните страни, игнорирайки отрицателните, не само води до пълна заблуда, но и до бедствия.

Нека ви разкажа две истории, за да ви дам пример за това как справянето с реалността по възможно най-открития и естествен начин, гарантира успех и щастие, докато едностранчиво оптимистичния поглед върху нещата може да съсипе кариерата и компанията ви.

За никого не е тайна, че Стив Джобс е бил изгонен от Apple през 1984 година, защото управленският му стил станал твърде токсичен за фирмата. Много по-късно той осъзнал, че уволнението му от компанията, за чието създаване помогнал, било най-хубавото нещо, което можело да му се случи.  Той го нарекъл „горчивото лекарство”, от което „пациентът имал нужда”.

Уволнението му го накарало да се погледне в огледалото и да прозре истината – той не бил никакъв лидер и не можел да достигне пълния си потенциал като такъв. И когато обърнал внимание на проблемите, които го спъвали, резултатите били основаването на NeXT и Pixar, завръщането му в Apple и най-великият повратен момент в корпоративната история, която изградила най-ценната компания на света.

Освен това срещнал любовта на живота си.

Лесно е да не забележите очевадното - не само Apple се забила в стената и отчаяно се нуждаела от промяна. Същото се отнасяло и за Стив Джобс. Съществувала неразривна връзка между двамата.

Освен това е лесно да не забележите проницателността на Джобс, когато осъзнал, че нито един от по-нататъшните му успехи нямало да се превърне в реалност, ако не се бил срещнал лице в лице с реалността. Този вид самоанализ е възможен само за човек, който е претърпял радикална промяна в следствие на някакво житейско сътресение.

Не че се сравнявам с Джобс, но истината е, че и върху моята глава са падали няколко такива тухли. Уволнявали са ме повече от веднъж, загубих жена си скоро след сватбата. Но и в двата случая се погледнах в огледалото, сблъсках се пред отражението си, направих промени и се изправих по-силен от всякога.

Ако просто се бях опитал да запазя оптимизма си, да се вгледам в силните си страни и да потърся лъч в края на тунела, никога нямаше да разбера, че съм сгрешил и нямаше да стана по-добър човек, съпруг и лидер. Никога нямаше да постигна толкова много в професионален план, нито щях да върна жена си (наскоро празнувахме 25-тата си годишнина).

Само ако тези две истории на успеха бяха нормата… Познавам дузина главни изпълнителни директори, основатели и собственици на бизнеси, които така и не направиха тази стъпка, само за да не накърнят собственото си его. Вместо това те избраха да се фокусират върху позитивните неща от живота и живяха в заблуда, в резултат на което не успяха да опознаят себе си, самовзривиха се и повлякоха и компаниите си към дъното.

Не само че никой от нас не е перфектен, но и всички имаме сериозни проблеми, които ни пречат да достигнем пълния си потенциал. Освен това животът е пълен с предизвикателства и капани. Това се отнася както за професионалния, така и за личния ни живот. Ако сте предприемач, животът на компанията ви е отражение на вашия собствен.

Житейският ви път може да е изпълнен с падения и възходи, но едно е сигурно – ако се опитвате да филтрирате съзнанието си, да бягате от негативните мисли и да смятате, че слабостите, които ви пречат, не съществуват, никога няма да се справите с препятствията и да достигнете до следващата фаза от личното и професионалното си развитие. Нито пък бизнесът ви.

Стив Тобак, управляващ съдружник в Invisor Consulting, за Entrepreneur.com. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ