Вие не сте уморени, само така си мислите!

Вие не сте уморени, само така си мислите!

Вие не сте уморени, само така си мислите!

Големите масиви от данни превземат съвременното общество. Човекът е претрупан от информация повече от всякога. Това неминуемо ще се отрази на здравето на бъдещите поколения, предупреждават медицински експерти и психолози. 

В тази връзка експеримент изследва претоварените от умствен труд хора, за да установи може ли чрез самозаблуда мозъкът им да продължи да работи на пълни обороти. Оказва се, че отговорът е "да", посочи в материал Business Insider. Ключът към избягването на умствената умора е в това да си казваме, че не сме уморени, коментират американските автори.

В рамките на медицинския експеримент изследователите са наблюдавали психически натоварени и уморени пациенти, след което са им показали фалшиви тестови резултати. В опит да заблудят пациентите, ръководителите са им казали, че не са толкова изтощени, колкото им се струва, и че могат да продължат по същия начин с умствената дейност. Оказва се, че тази чиста лъжа е довела до самозаблуда, която може да има ключово влияние върху представянето им. „Излъганите”, че могат повече хора, са демонстрирали по-добри резултати от останалите, на които е била казана истината. Получил се е резултат "Кажи на ума си, че може повече и той ще може повече". 

Човешкият мозък е склонен да се адаптира към регулирането на мисли, преценки и модели на поведение, смятат изследователите. Наблюдения показаха, че изчерпването на ресурсите за саморегулацията на мозъка може да влоши изпълнението на процесите в него, като ограничи капацитета на работната му памет. Конкретно в това проучване е било изследвано дали мисълта за изтощение директно оказва влияние върху контрола и изпълнението на работата след това. Изводът е, че участниците, излъгани и повярвали, че умът им не е уморен, са показали по-голям капацитет на работната памет след това.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ