Е, какво пък - да опитаме пак!

Е, какво пък - да опитаме пак!

Е, какво пък - да опитаме пак!

Няма пожизнено гарантирана работа вече. При това, никога не се знае дали при поредния кариерен вираж няма да ви се наложи да се върнете при бивш работодател. Как се постъпва в такъв момент?
Експертът по лична кариера Джей Ти О'Донъл и основател на популярния сайт с практични съвети Careerealism.com и на първия онлайн клуб по кариерно развитие CareerHMO.com извежда 10 основни пункта за проверка дали си струва да се върнете на предишна месторабота. Определете с тяхна помощ добър ли  е за вас такъв ход и тогава вземете решение.

1. Ще ви позволят ли да се върнете?

Някои работодатели не практикуват повторно наемане на бивши служители. Пуснете старите си връзки и разузнайте дали ръководството би имало нещо против.

2. Има ли свободно конкретно работно място?

Когато има вакантна длъжност, работодателят е по-склонен на контакт с бивш служител. Това дори може да е във ваша полза, тъй като разполагате с конкурентни предимства като опит в работата, а оттам и способност по-бързо да навлезете в ритъм.

3. Имате ли поне един съюзник в стария офис, който да ви помага със съвети и информация?

Предварителното запознаване с текущи промени и потребностите на компанията увеличават шансовете Ви да бъдете приети отново обратно.

4. Там ли е още бившият ви ръководител?

Мениджърите също са хора. Често им се случва да преживяват, когато техен подчинен напуска. Подгответе се психически за възможна съпротива ако не сте били в добри отношения с предишния си пряк ръководител. Особено ако оглавява структурата, в която искате да работите.

5. Какви са били причините за вашето напускане, актуални ли са и сега?

Когато напускаме, често след нас остават хора, за които няма да ни е мъчно, и проблеми, които не можем да решим. Проучете, решени ли са проблемите от времето, когато сте били там. Не бихте искали да получите работата и отново да се озовете в разочароваща ситуация.

6. Как сте се променили в професионален план, каква полза ще донесе това на компанията?

Развивахте ли се през времето, което прекарахте извън предишната си месторабота? Какви нови навици, черти и нагласи на мислене придобихте и как можете да използвате всичко това, за да бъдете по-ценни за работодателя си отпреди?

7. Какви промени са протекли в компанията, как са повлияли?

Може ли развитието на компанията да оправдае завръщането ви? Какво ново или отличаващо се от останалите в бранша се е появило и как би ви помогнало да станете по-добър специалист?

8. Можете ли да си представите, че ще се задържите там поне две години?

Готови ли сте да градите кариера след завръщането си? Виждате ли посока за развитие?

9. Да не би да е компромис, защото не можете да си намерите работа другаде?

Обективен ли е интересът ви към предишната ви месторабота или, уви, изпитвате трудности с намирането на реализация другаде и сте сигурни, че ще ви е по-лесно да се върнете при този, който и преди ви е наемал?

10. Ще растете ли в кариерата, ако се върнете?

Дали това наистина е стратегически ход, който би ви помогнал в дългосрочна перспектива? Можете ли да твърдите със сигурност, че ще повлияе положително на професионалното ви бъдеще?

Ако не можете да дадете ясни и категорични отговори на всички тези въпроси, наистина трябва сериозно да помислите преди да се върнете отново при стария си работодатели. Помнете, вие сте бизнес, а той е вашия клиент. И колкото по-надежден е клиентът, толкова по-добре върви бизнесът.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ