Искате да ви запомнят при запознанство? Усмихнете се!

Искате да ви запомнят при запознанство? Усмихнете се!

Искате да ви запомнят при запознанство? Усмихнете се!

С когото и да се запознавате, помнете винаги щом го зърнете в лице за първи път, да се усмихнете. Така е по-вероятно той да ви запомни. 

В човешката еволюция е отговорът. Усмивката при запознанство има значение за начина, по който другите ще ни възприемат - балгодарение на нея много по-рядко бихме изпадали в ситуации, в които сме общували с колега в продължение на седмици и той все още не знае името ни. Усмивката е много важно психологическо оръжие за създаване на положителна нагласа, твърди изследване на д-р Стефания Риджи от университета на Флоренция в Италия, цитирано от Business Insider. 

В рамките на изследването на доброволци били показани много снимки на усмихнати хора и на други, на чиито лица бил изписан страх. Освен това били показани и снимки на празненства, тържества, и на страшни сцени като автомобилни катастрофи. После на участниците отново били показани лицата. Хората били запитани дали са ги виждали вече, дали си спомнят някои от тях. Участниците си спомняли много повече усмихнатите лица, отколкото уплашените. 

Психолозите предлагат теория, която обяснява защо. Тя е, че умът обича да комбинира щастливите гледки - снимка на усмихнат човек и снимка на радостна ситуация като празненство, показана после. Това заключило и друго, предишно проучване. Хората разгръщат въобръжението си, представят си, че щастливото лице е свързано с радостната ситуация. Участниците в италианското изследване обаче не били така склонни да свързват уплашените лица със ситуациите на катастрофи, които им били показани след това. Предполага се, че човек има по-висока асоциативност спрямо хубавото. 

Изследователите предполагат, че хората са еволюирали по начин, който ги прави по-любопитни и благоразположени към усмихващите се нови лица при запознанства. Усмивката се тълкува като индикация, че потенциален приятел е застанал насреща. Щом е такъв, неговото лице трябва да се запомни - заради възможни бъдещи срещи. 

Съветът на специалистите е на събития, в които можем да създаваме контакти, да не забравяме приветливата усмивка и погледа в очите, преди да стистем ръката на някого. Още един съвет - от проф. Дори Кларк от университета "Дюк" - започнете разговора с нещо общо. Така ще бъде по-вероятно събеседникът да ви се довери и да опита да се свърже с вас. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ