Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да превърнем страха в съюзник

170

Страхът е най-големият ни враг – и в живота, и в професионалното израстване. Тревогите, че няма да се справим с поставена  задача, някой по-способен колега ще ни измести или пък сценичната треска от публични изяви буквално парализират и „изяждат” дни и часове, които можем да използваме пълноценно.

По принцип, страхът може дори да завладее цяла компания, смята бившият шеф на P&G Ай Джи Лъфли. Служители, както и много ръководители се боят да вземат решения, особено от стратегически характер, заради страха от отговорност. Изборът винаги крие рискове, нали така?!

Не е лесно да се избавиш от страховете и тревогите си, но не е и невъзможно. Има начини да се преодоляват тези негативни емоционални капани и дори да бъдат използвани като преимущество. На повечето успешни хора също им се случва да изпитват страх и тревога, но умението да ги преодоляват също е една от най-важните им отличителни характеристики. Като се опира на данни от данные Psychology Today и резултати от най-нови изследвания, Business Insider, предлага няколко техники за преодоляване на страх и тревожност.

1. Гледайте на страха като на нещо неизбежно

Някои неща, като публични изяви пред аудитория, среща с началството или необходимостта от вземане на важно решение могат да ви докарат хладни тръпки под гърби или „присвиване под лъжичката". Но страхът не трябва да ви пречи. Гледайте на събитията, които ви плашат като на нещо неизбежно, като на част от ежедневието– и ще видите как лека-полека страхът губи власт над вас.

2. Открийте позитивната страна на тревогата

Всепоглъщащото чувство на страх е съсипващо, може да сломи всеки. Но изследвания показват, че повечето хора имат т. нар. зона на най-добро възприятие, благодарение на която тревогата става източник на енергия и мотивация, а не на стрес. Така че, постарайте се да откриете положителните страни на тревогата и я използвайте като източник на мотивация за действие и успешно представяне.

3. Ядосайте се

Ядът по принцип е лошо чувство. Но в този случай може да се превърне в полезна алтернатива на страха. Разгневените не се боят да вземат смели решения. По-силната емоция помага да се преодолее страха и да се направи важна крачка напред.

4. Катастрофа няма да има

Кой е най-лошият сценарий в дадена ситуация, която ви плаши  и напряга? А каква е вероятността, че именно той ще се сбъдне? Най-често, дори и при негативно развитие на събитията, няма да настъпи катастрофа. Осъзнаването на факта, че тревогите са само в мислите ни и нямат реални основания, са отличен начин да се овладее чувството на страх. За щастие, много малко са нещата, които могат да предизвикат края на света и при повечето от тях може да се намери помощ и да се избегне най-лошото.

още от Техники за успех
27
Четвъртък
Юни