Как да превърнем 11 фрази от ежедневието ни от негативни в позитивни

Как да превърнем 11 фрази от ежедневието ни от негативни в позитивни

Как да превърнем 11 фрази от ежедневието ни от негативни в позитивни

Позитивните думи могат буквално да променят мозъка ви. Да, точно така – „мир“, „любов“ и „състрадание“ заздравяват определени части от мозъка и подобряват когнитивната функция. Казано по по-простичко, когато чуваме позитивни думи, се чувстваме по-добре – физически, душено и емоционално, пише Goodnet.org.

От друга страна, негативният език може да блокира естествените механизми на мозъка, борещи се със стреса. Затова е нужно не само да добавите позитивни думи във вашия всекидневен език, като „със сигурност“, „страхотно“ и „определено“, но и да преразгледате онези, които са отрицателно натоварени и да ги промените лекичко.

Така например тези 11 фрази от ежедневието ни могат спокойно да бъдат подменени с други.

Позитивен език от всекидневието

1. Защо не? -> Звучи добре.

2. Няма проблем -> Със сигурност!

3. Не мога да се оплача -> Всичко е наред, благодаря.

Тези фрази като цяло са замислени да бъдат позитивни. Човешкият мозък обаче е пристрастен към негативното и подсъзнателно изкарва на преден план всички причини, поради които не би трябвало да свършите нещо (или различни оплаквания), докато обработва тези фрази.

4. Изтощен/а съм -> Трябва да си почина.

Преобръщането на фразите така, че да включват и някакво решение, влияе благотворно и на слушателя, и на говорителя.


Снимка: Shutterstock

Позитивен език на работното място

5. Забравих -> Ще се постарая да се сетя.
Отново – фокусираме се върху онова, което може да бъде направено. Това ни помага да се фокусираме върху положителния резултат.

6. За съжаление няма да можем да приключим проекта навреме заради проблемите, които някои хора, които закъсняват с работата си, предизвикаха -> Може ли всеки да си прати своята част от проекта до четвъртък, за да приключим навреме и да се вместим в крайния срок?

Имейлите ни предоставят перфектния начин да поработим върху позитивния си език, тъй като можем да ги редактираме, преди да ги изпратим на колеги или клиенти. Търсете негативни думи, като „за съжаление“, „невъзможно“ и „проблеми“ и ги отстранете.

7. Конструктивна критика -> Обратна връзка

Снимка: Shutterstock

Позитивен език вкъщи

8. Не хвърляй топката вътре! -> Моля те, играй си навън.

9. „Недей… „ - > Харесва ми, когато…

Когато казвате на децата (в този ред на мисли – и на възрастните), това, което искате да направят, поставя фокус върху позитивното и шансовете ви да постигнете успех с тях се увеличават.

10. Толкова много ми липсваше -> Страхотно е да те видя!

Срещите са повод за радост, не се фокусирайте върху емоциите от миналото.

11. Не! -> Знам, че обичаш сладолед, но не е здравословно да го ядеш в големи количества.

Хубаво е да обяснявате причината, поради която отказвате нещо на вашите деца. Имате нужда от насоки? Помислете как бихте искали шефът ви да приказва с вас.


Снимка: Shutterstock

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ