Изход има, дори и в най-лошия сценарий!

Изход има, дори и в най-лошия сценарий!

Изход има, дори и в най-лошия сценарий!

Непрекъснато се случва притеснението да ни изкара извън контрол. Говорим за него като за нещо, с което трябва да се „преборим”, но според авторката на Anxiety Toolkit, Алис Бойс, с малко хитрост, то може да се превърне от враг в наш приятел.

Самата Бойс използва проста мисловна техника, която й помага да впрегне безпокойството си в своя полза. „Опитвам се да мисля за най-лошото, което би могло да се случи, както и за най-доброто,” обяснява тя. „Вместо автоматично да смятам, че някакъв развой би довел до негативни последици, съм тренирала мозъка си да вижда възможностите изходът да бъде положителен.”

Ще се изненадате, но упражнението измислено още преди около 2300 години – по времето на древногръцките философи-стоици. „Този метод взема под внимание моята вродена склонност да премислям най-лошите възможни сценарии,” казва Бойс. Той й помага да се подготви, особено когато й се налага да пътува, тъй като винаги изготвя алтернативен маршрут, в случай че оригиналният й план се провали.

Като си представя най-добрите възможни сценарии, Бойс успява да види възможности, които в противен случай биха й убягнали.

„В началото на практиката си като терапевт се свързах с няколко редактори на списания и им казах: „Хей, аз съм на разположение, ако имате нужда от коментар за някоя от статиите си”. Опасявах се, че ще си кажат, „Коя пък е тая, че да предлага услугите си?!”, но не бях права. В крайна сметка, започнах да пиша за тях.”

След като натрупала известен опит в изданието Psychology Today, Бойс открила, че притежава таланта да превръща терапевтични принципи в съвети, които хората могат да следват в ежедневието си. Това откритие никога нямало да стане реалност, ако тя не си представяла и оптимистични сценарии и не игнорирала гласчето, което постоянно й повтаряло, „Защо правиш това? Глупаво е”.

Премисляйки всички позитивни и негативни възможности, човек впряга емоционалните си склонности в своя полза по следните начини:

  • Ако сте природно неспокойна личност, методът ще използва склонността ви да планирате, за да ви научи да си представяте по-положителните сценарии;
  • Ако по природа сте оптимисти, упражнението ще впрегне склонността ви да се размечтавате, за да ви подготви за катастрофалните сценарии.

„Всички тези емоции могат да играят положителна роля в живота ви,” казва Бойс.

Източник: Entrepreneur.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ