Простичък навик в края на работния ден помага да отпочиваме по-добре

Простичък навик в края на работния ден помага да отпочиваме по-добре

Простичък навик в края на работния ден помага да отпочиваме по-добре

В края на всеки работен ден преминаваме през еднакви процеси: напускаме помещението, където сме се трудили, или офиса. Изключваме компютъра, понякога и служебния телефон. Щом се приберем, сменяме работното облекло с удобно, домашно. Но изключваме ли мислите си? Отпочива ли умът? Разбира се, трудно е, когато имаме несвършени задачи в офиса. Всъщност, психологически наблюдения от Русия още преди десетилетия доказват, че човек помни по-дълго задачите, които са му останали недовършени. Нарича се "ефект на Зейгарник", по името на съветската психоложка Блюма Зейгарник, установила тази човешка склонност. 

Има обаче един простичък трик, който може да ни помогне в края на работния ден да успокояваме ума и когато се приберем у дома, да отпочиваме по-добре. За него разказва Business Insider. Какъв е той? Съветът е следният: Записвайте си в тефтер, преди да си тръгнете от работа, точно как планирате да завършите недовършените задачи в следващия работен ден. 

Ефективността на тази стратегия е доказана от проучване на университета "Бол" в Щатите, цитирано от Research Digest. Над 100 души са взели участие в изследването, проведено под ръководството на Брандън Смит. Всички те били подбрани като хора, които казват, че работата играе централна роля за живота им. 

Всеки ден, в рамките на 3 дни, участниците попълвали два въпросника. В единия посочвали целите, които са оставили недовършени на работа, както и постигнатото от деня, и колко значими са тези цели. Другият ги молил да посочат колко време са прекарали след работа, мислейки за тези цели и за работата като цяло.

Половината от участниците били инструктурани да си правят план в края на деня, в който да запишат къде, как и кога ще завършат всяка неготова задача от конкретния ден. Другата половина не получили такива инструкции. 

Резултатите показали, че сред хората, чиято работа имала централно значение за живота им, упражнението с планирането чрез кратки записки в края на деня помогнало да възпрат мислите у дома за недовършените задачи. "Създаването на планове в края на деня за завършване на задачите е възможност, която не струва много, както по отношение на време, така и на пари, а действа за подобяване на професионалното здраве и личното представяне на служителя", коемтнриа Брандън Смит. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ