Смирението – забравеното лидерско изкуство

Смирението – забравеното лидерско изкуство

Смирението – забравеното лидерско изкуство

Американският религиозен водач Езра Тафт Бенсън, е казал „Гордостта е съпроводена от множество проклятия, а смирението – от много благодат”. С тези си думи, Бенсън ни напомня колко важно е да сме смирени както в личния, така и в професионалния си живот. Ето как позабравената добродетел може да ви помогне усъвършенствате лидерските си умения по следните 5 начина:

Чуждите гледни точки са жизненоважни за успеха

Скромните лидери търсят съдействието на околните и се уверяват, че разполагат с всички факти, преди да вземат решения, които са в интерес на екипа им. Няма човек, който да знае всички отговори. Ако смятате, че вие сте такъв, може би е време да отърсите от тази илюзия. Хората искат да работят за личности, които ценят техните мнения, вместо да ги игнорират и омаловажават. Скромните водачи се чувстват комфортно да задават въпроси и да търсят съвети, но и умеят да действат решително, когато ситуацията го изисква.

Приемайте грешките си

Не е лесно да сте открити. Дори онези, които се смятат за скромни, често не искат да си признаят, че са сгафили. Но като човешки същества всички допускаме грешки. Ако сте склонни да споделите провалите си и начините, по които сте се справили с тях, ще спечелите доверието на екипа си.

Липса на яснота? Оставете нещата да се случват и изчакайте резултатите

Много лидери искат да контролират всяка ситуация. Но някои неща не могат да бъдат предвидени. Трябва да знаете кога да поемете юздите и кога да престанете да насилвате нещата да се случват според желанията ви.

Самоанализ – отделете малко време, в което да погледнете назад

Както много други лидерски качества, и смирението не се удава на всички. Важно е да отделяте време за самоанализ. Един от най-мощните методи е воденето на дневник. Записвайки хронологично всички свои успехи, неуспехи и начините, по които сте могли да подходите другояче, ще си извлечете ценни поуки от действията си. Винаги има място за самоусъвършенстване.

Доверете се на служителите си

Следенето изкъсо на всички служители и техните действия убива мотивацията и не е признак на особена скромност. Подберете правилните кадри, обучете ги добре, а след това ги оставете да си вършат работата. Нужно е смирение, за да признаете, че вашият подход не е единственият правилен или че някои хора са по-подходящи за дадена роля от вас. Скромният лидер приема тези прости истини и позволява на силните страни на подчинените си да работят за доброто на екипа и организацията, без да се намества.  

Теодор Л. Бремер - младши, главен изпълнителен директор и консултант, специализиращ в акредитация, мениджмънт и технологии, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ