Бъдете любопитни! Само вие можете да попречите на кариерата си.

Бъдете любопитни! Само вие можете да попречите на кариерата си.

Бъдете любопитни! Само вие можете да попречите на кариерата си.

За мен стажът е времето, когато човек, воден от своя ментор, научава тънкостите на занаята и основите на всяка професия или индустрия. Първият път, в който научих нещо за истинската работа, беше на риболовната лодка на чичо ми. Това преживяване съвсем не беше стаж, но ме дари с безценни уроци, които и до днес ме насочват в професионалния ми път: „навреме” означава да подраниш; движи се бързо, бъди внимателен и бъди любопитен.

Често моторът на риболовната лодка се повреждаше или пък мрежата се късаше и на двама ни се налагаше да мислим в движение. В тези моменти не знаех, че по-късно натрупаният опит в боравенето с нож ще ме отведе в кухните на луксозни ресторанти. Носехме улова вкъщи, където аз и баба го готвехме. Тя беше човекът, който ме научи да съм безстрашен в кухнята.

Когато усвоих тънкостите на кулинарията, трябваше да свикна да не се плаша от врящото олио. Времето, прекарано в кухнята с баба ми, ме научи наистина да си цапам ръцете. Имах късмета семейството ми винаги да се занимава с полезни и образователни дейности в „свободното време”. Никога не скучаех и отрано се повлиях от работната етика на роднините си. Другите деца се учеха да разглобяват мотопеди и двигатели или да сглобяват самолетчета и корабчета – аз развивах вкуса, обонянието и готварските си умения.

В ресторантите, в които съм работил, съм срещал млади готвачи със същата работна етика като тази на семейството ми – и именно те процъфтяват. Един от тях сега води кулинарно предаване в Сидни. По онова време беше много забавен човек, поради което работата с него беше песен, но и уменията му надхвърлиха всички мои очаквания. Идваше всеки ден, трудеше се усърдно, слушаше и винаги бе готов да опита нещо ново. Чудесно е да видя как кариерата му се разви и той се издигна в бранша.

Живеем във време, в което преживяванията ни не определят границите на нашата кариера и винаги търсим начини да преоткрием себе си или да се захванем с нещо ново. Стажанти непрекъснато идват и си отиват от моите кухни. Някои от тях са на 18 – тъкмо завършили кулинарно училище, – а други са надхвърлили 30 и търсят кариерна промяна. Всички те са жадни за знания и предлагат свежи поглед и идеи.

Като собственик на бизнес и ресторантьор мога да ви кажа, че това е най-ценният принос – предлагането на стажове е чудесен начин да обогатите работното място на вдъхновение и иновации. Стажантите носят със себе си чувство за жизненост и ми помагат да бъда в крак с тенденциите, особено в Харлем. Винаги търся начини да привличам нови клиенти, затова е жизненоважно младите да имат възможност да обогатяват познанията ми за квартала.

А и как би могъл един млад човек да си избере професия, ако не е опитвал нищо? Стажовете предлагат възможност за обучения, усърден труд и придобиване на истински умения, които ще ги подготвят „зайците” за тяхното бъдеще. Значението на менторството е безмерно!

Маркус Самюелсон, готвач и писател в Marcus Samuelsson Group, за LinkedIn.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ