Джак Уелч за вечния въпрос „Какво да правя с живота си?“

Джак Уелч за вечния въпрос „Какво да правя с живота си?“

Джак Уелч за вечния въпрос „Какво да правя с живота си?“

Неотдавна аз и съпругата ми Сузи получихме обаждане от умен млад мъж, на когото дълги години бяхме ментори. Той е 28-годишен икономист с диплома от престижен университет. Работил е в Morgan Stanley и в продължение на 2 години беше главен оперативен директор на стартъп в Силициевата долина, който в последствие продаде на един уебсайт за електронна търговия. Нашият приятел имаше възможност да заеме мениджърски пост в сайта, но вместо това предпочете да прекара малко време в „търсене на себе си“. Именно това бе причината да се свърже с нас.

„Просто не знам каква да е следващата ми стъпка“, оплакваше се той. „Сферите и професиите, които ме интересуват, са много и не мога да реша в коя посока да тръгна, а не искам да сгреша.“

Да приемем, че това е приятен проблем, когато имате блестящи препоръки и финансова възглавница. За жалост обаче, с него се сблъскват и много други млади хора, които нямат „предпазна мрежа“. Наистина, един от въпросите, които най-често са ни задавали на множеството ни пътувания по света, е „Какво да правя с живота си?“

В отговор, от няколко години насърчаваме хората да извършват така наречения „Area of Destiny” анализ, описан за първи път в книгата на Тери А. Смит, „Live Ten: Jump Start the Best Version of Your Life”. Казано просто, AOD анализът тласка хората да преследват кариера в пресечната точка на два въпроса и техните отговори: „В какво съм особено добър?“ и „Какво обичам да правя?“

Въпреки че анализът дава наистина страхотни резултати, наскоро се вдъхновихме да добавим към него и трети вектор, а именно въпроса „Какви умения се търсят на трудовия пазар?“ Разбира се, всички знам, че старата приказка, „Ако правиш онова, което обичаш, парите ще потекат“, обикновено е вярна. Но освен това сме и реалисти. Няма смисъл да преследвате кариера, за която никой няма да ви плаща.

По-важното обаче е, че съществува трета причина този вектор да е от първостепенно значение. Когато предлагате услуги, които са високо ценени и търсени, чувството ви за цел се засилва. Чудесно е да усещате, че работата ви е от значение; всъщност това е основна човешка нужда. Затова никога не бива да вземате професионално решение, без да знаете кои умения са най-необходими (а често и редки) в различните браншове.

За щастие, учени от StrayerAtWork, образователни партньори на Jack Welch Management Institute, наскоро събраха и анализираха такава информация с помощта на LinkedIn, за да съставят актуален индекс на най-търсените и редки умения в ключови индустрии. Индексът е уникален инструмент, който помага на компаниите да разбират по-ясно недостига на кадри, с който се сблъскват, и на отделните индивиди да развиват уменията си в зависимост от пропуските на пазара, когато правят първите си професионални стъпки.

Нека за малко се върнем към нашия приятел, който ни потърси за съвет. Разговорът, който проведохме, бързо потвърди, че той е страшно добър в изграждането на екипи. Колкото до любимото му занимание, отговорът беше „стартиране на нови компании“, особено в технологичния бранш. След това, с помощта на индекса, го насърчихме да разучи третия вектор. Какви умения липсват в сферата? Би ли могъл той да запълни тези дупки? Ако ли не, какво е необходимо, за да го стори? Преходна работа? Допълнително образование? И двете?

Най-накрая го убедихме да спре да се тревожи, че може да допусне грешка. Всяка кариера може да направи грешен завой, или както обичаме да описваме тези случаи, „образователни експедиции“. Освен това, в известен смисъл „Какво да правя с живота си?“ е въпрос, който непрекъснато трябва да си задавате. Светът се променя, вие също. Но взети заедно, нашите три въпроса са изключително ефективен начин да откривате правилната посока отново и отново. Отърсете се от страха и им отговорете.

Джак Уелч, изпълнителен председател на Jack Welch Management Institute, и съпругата му Сузи Уелч, съавтор на книгата The Real-Life MBA: Your NO-BS Guide to Winning The Game, Building a Team and Growing Your Career, за LinkedIn.com  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ