Изкуството на умния позитивизъм

Изкуството на умния позитивизъм

Изкуството на умния позитивизъм

Позитивизмът има свойството да повдига духа, но дали може да доведе до смислена промяна? Краткият отговор е „да”. Проучвания сочат, че оптимистите са по-ефективни иноватори, отколкото онези, които се опитват да компенсират липсите си. Всъщност съществува цяла наука, базирана на идеята, че позитивизмът благоприятства професионалното развитие.

За нещастие обаче, той също има своите ограничения. Когато е в излишък, позитивизмът може да бъде опасен, тъй като започва да измества фокуса от творческата дейност и се превръща в измамна сила.

Ключът към обуздаването на позитивната енергия е в постигането на точен баланс между ентусиазма и дълбокото познание за факторите, от които зависят целите ви в реалния свят. Ето 3 ценни напътствия за изграждане на ефективна позитивна нагласа:

1. Надскачайте себе си, но не прекрачвайте границите на разума

Когато процесът на оформяне на инициативите за растеж е съпроводен от надежда за бъдещето, лесно можете да вдъхновите както себе си, така и околните. Но не позволявайте на оптимизма да пречи на логичната ви мисъл. Подхождайте предпазливо и разумно към целите, които можете да постигнете, и вземайте предвид ограниченията, с които трябва да се преборите. Независимо колко положително настроени сте, има мисии, чието изпълнение е невъзможно – бъдете реалисти и не се нагърбвайте с тях.

2. Иновациите започват с разочарование

Въпреки че позитивизмът може да ви вдъхнови да постигнете много, не подценявайте силата на разочарованието. Често то е чувството, което поражда желание за иновации - неудовлетворението и раздразнението от настоящето могат да ви мотивират да направите промени. Те създават необходимата инерция, но сами по себе си не са достатъчни. Нужен е и оптимизъм – той ви помага да превърнете недоволството си в положителна сила и да се въоръжите с мотивацията да създадете нещо по-голямо и по-добро.

3. Позитивизмът не означава щастие, а впрягането на всички налични ресурси в постигане на мечтаната цел

Лесно е да позволите на оптимизма да запълни липсата на реални резултати. Радостта, която ви носи надеждата, не може да компенсира нереализираните цели. Използвайте оптимизма, за да подхраните амбициите си; мислете за него като за инструмент, който ви доближава до мечтата ви, а не като за самата мечта.

Това предизвикателство е доста парадоксално:  създавате си позитивна нагласа, а после се налага да я контролирате. Изкуството на умния оптимизъм е в поддържането на правилния баланс между ентусиазъм и разум.

Джеф ДеГраф, професор и консултант по иновации, за LinkedIn.com    

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ