Как да изглеждаме по-умни по време на събрание?

Как да изглеждаме по-умни по време на събрание?

Как да изглеждаме по-умни по време на събрание?

По едно стечение на обстоятелствата разполагам с копие на предстоящата книга на Сара Купър, 100 tricks to Appear Smarter in Meetings (добре де, няма да ви тормозя... Сара ми го изпрати). Книгата излиза в края на октомври, та сигурно се питате защо пиша за нея толкова рано.

Както можете да си представите, тя е много забавна, по тъжно-забавен начин. Тъжен, защото описва повечето техники, до които хората прибягват, за да изглеждат по-умни по време на събрание.

Пример: Вместо да се помъчи да „снесе“ добра идея, Бил иска да разгледа данните (#48).

Причината да ви разкажа за това четиво е, че искам да ви подаря между 3 и 6 месеца абсолютно удоволствие, преди всички в света на бизнеса да са се сдобили с копие.

Говоря от личен опит. Тъжен опит.

В началото на 90-те години бях вторият човек, получил лицензно право да създава продукти, базирани на хумористичната поредица Dilbert.

По онова време Dilbert излизаше само в около 50 вестника, от онези хартиените, чиито неделен брой завършваше с цветен комикс.

Скот Адамс едва ли си спомня, но веднъж говорихме по телефона и той беше изключително развълнуван, че някой бе предложил да му плати $5000, за да изнесе реч. $5000! Още тогава трябваше да ипотекирам къщата си и да инвестирам в още Dilbert продукти.

Не обърнах достатъчно внимание на една изгряваща звезда – грешка, която няма да допусна никога повече!

Сара Купър много напомня Скот Адамс. Нито един от тях не може да рисува, но и двамата някак си успяват да създадат изключително смешни рисунки за бизнеса. Нито един не умира да работи в корпоративния свят, но и двамата са проницателни наблюдатели на глупостите, които се стоварват върху човек, когато приеме да работи за определена заплата.

Затова си купете книгата, а когато пристигне, се наслаждавайте на есенните и зимните месеци, играейки Бинго под масата по време на всяко събрание:

Алис използва идиом! (#65)

Джон напомни на всички, че разполагаме с ограничени ресурси! (#38)

Оскар попита дали задаваме правилните въпроси! (#64).

До, да речем, февруари или март 2017 година няма да можете дори да повдигнете вежда в отговор на #5 (да повториш казаното от инженера, само че много, много бавно), без всички в стаята да са разбрали, че току-що сте чули #5.

Преди да публикувам тази статия се притеснявах дали няма да помислите за арогантно или жестоко това, че пиша за книга, която на пръв поглед се подиграва на хората. Но след кратка консултация с моя борд (трите кучета и един интелигентно изглеждащ тип в кафенето), стигнах до следните изводи:

  1. Всяко нещо, което редуцира броя на събранията, си струва риска;
  2. Всяко нещо, което редуцира дрънкането на шефа от любов към собствения му глас, си струва риска;
  3. Може би ще успея да ви убедя, че е по-привлекателно да сте умни, отколкото само да изглеждате такива.

Брус Касанофф, бизнес инструктор и биографичен писател, за LinkedIn.com

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ