Как да изградим завидна мрежа от контакти?

Как да изградим завидна мрежа от контакти?

Как да изградим завидна мрежа от контакти?

Всички казват, че в света на бизнеса контактите са всичко. От намирането на работа до привличането на клиенти и бизнес партньори, мрежата е ключът към успеха.

Въпреки че мнозина знаят колко важно е да създават контакти, повечето обикновено нямат ни най-малка представа откъде да започнат. Затова ви предлагам 10 стъпки, с чиято помощ ще изградите завидна мрежа от ценни познанства.

1. Носете свои визитки винаги и навсякъде.

Няма значение дали отивате до бензиностанцията, или на пазар. Никога не знаете кога ще ви потрябва визитка, затова винаги носете поне няколко в себе си.

2. Фукайте се... мъничко

Няма лошо да се хвалите с постиженията си или с успехите на своята компанията, за да пробудите интереса на хората. Стига да не прекалявайте.

3. Никога не забравяйте лица или имена

Опитвайте се да запомните всеки, с когото се срещате. Търсете детайли от външния вид, които приковават вниманието ви - например татуировки, - за да не попадате в неловки ситуации. Използвайте игра на думи или мнемотехника, за да не забравяте имената. Аз обикновено водя свой познат или се сприятелявам с някой от присъстващите, с когото взаимно си помагаме със запаметяването.

4. Използвайте социалните мрежи

Трябва да имате регистрации във всички по-големи мрежи и редовно да ги използвате. Свържете се с всички в бранша си и публикувайте материали, за да не могат да ви забравят.  

5. Запознавайте се с всеки

Професионалистите знаят, че външният вид лъже и че всеки е ценен по един или друг начин. Завързвайте познанство с всеки срещнат, а не само с личностите, за които смятате, че може би са интересни.

6. Дръжте се приятелски

Недейте да се разхождате насам-натам с намръщен поглед. Искате хората да ви запомнят заради доброто впечатление, което сте направили, а не с лошото. Бъдете приятелски настроени към всеки нов познат. Така не само ще разширите мрежата си от контакти, но и като цяло ще направите живота си по-добър.

7. Вълнувайте се

Демонстрирайте интерес към всяка тема. Отегчението е отегчително, а никой не помни отегчителните хора.

8. Посещавайте обществени събития

Няма как да завържете познанства, ако си стоите вкъщи или в офиса. Посещавайте събития от бранша. Излизайте и се запознавайте с хора.

9. Планирайте

Предварителните планове по-често водят до нещо полезно. Когато поднасяте визитката си на някого, не му казвайте да ви се обади „някой път”. Кажете му да се обади утре или следващия вторник.

10. Отличавайте се от тълпата

Уверете се, че у вас има нещо, което другите лесно ще запомнят. Носенето на дрехи в определен открояващ се цвят или на особено стилно бижу със сигурност ще ви помогнат да изпъкнете.

Рет Пауър, съосновател на Wild Creations, за Inc.com

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ