Маршал Голдсмит за 2-те думи, които убиват всеки разговор

Маршал Голдсмит за 2-те думи, които убиват всеки разговор

Маршал Голдсмит за 2-те думи, които убиват всеки разговор

Няма значение колко приятелски е тонът ви, нито колко очарователни сте, ако по време на разговор започнете изречение с една от тези две думи (или и двете), които събеседникът ви автоматично ще разтълкува като „Грешиш“.

Кои са въпросните думи, които слагат край на всеки разговор? „Не“ и „но“.

Те не означават „Нека го обсъдим“ или „Искам да чуя твоето мнение по въпроса“. Те недвусмислено казват „Ти грешиш, аз съм прав“. Ако събеседникът ви също е посветен на нуждата да печели на всяка цена, има опасност двамата да стигнете до двубой. И нищо продуктивно няма да излезе от цялата ситуация.

Искате ли да проверите колко конкурентни са колегите ви? Опитайте това. В рамките на седмица водете списък кой колко пъти е започнал изречение с „не“ или „но“. Ще останете шокирани колко често биват употребявани тези думи. А ако се разровите по-дълбоко, ще забележите определени тенденции. Например, някои хора често използват двете думи, за да получат власт. Ще видите и колко много околните мразят тези думички, съзнателно или не, и как те задушават дискусиите.

Прилагам тази техника в общуването си с клиенти. Без дори да се замислям, броя колко пъти употребяват тези кратки думи. Те са изключително силен показател. Ако забележа, че клиентът ми прекалява, го прекъсвам с думите: „Говорим от почти час. Осъзнавате ли, че дотук 17 пъти ми отговорихте с 'не' или 'но'?“ В този момент започва сериозен разговор за промяна на поведението.

Ако това е и ваше вътреличностно предизвикателство, можете да изпробвате теста върху самите себе си. Спрете да опитвате да защитавате позициите си и започнете да следите внимателно колко често отговаряте с „не“ или „но“. Например, „Това е вярно, но...“ (Всъщност означава: „Изобщо не смятам, че е вярно.“). Друг добър стар познайник е „Да, но...“, което значи „Приготви се да ти противореча“.

Докато следите това си поведение, старайте се да търсите и лек за него. Помолете приятел или колега да ви иска пари за всяко ваше „не“ или „но“. Щом осъзнаете колко виновни сте, може би ще промените тактиката си за победа!

Маршал Голдсмит, автор на бестселъра Triggers, за LinkedIn.com

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ