Най-големият ви враг

Най-големият ви враг

Най-големият ви враг

„Какво Ви спира?”

Задавал съм този въпрос на стотици хора и съм чувал стотици различни отговори. Те представляват виртуален списък с проблеми, вариращи от ужасното правителство до тежко детство, до смазваща работа… и почти всичко останало, за което можете да се сетите.

Това е въпрос, който многократно съм задавал и на себе, и всеки път съм си намирал различно оправдание – че нямам достатъчно пари, че имам твърде много лунички по лицето, че един свещеник почти не ме преби и още много, в зависимост от деня. И през всичкото това време се въртях в саморазрушителния кръг на неутешимостта и самотата.

Но познайте какво открих! Нито едно от оправданията ми не е било истинска причина. Имаше (и все още има) само един истински враг, с който живея всяка минута от всеки ден…

3-буквеният враг

Една стара африканска пословица гласи: „Ако вътре в нас не се крие враг, то никой външен враг не може да ни навреди.” И така, кой е този враг?

Става въпрос за човешкото его и ако успеете да го надвиете навреме и да го „опитомите”, животът ви ще се промени завинаги.

Именно през този процес ни превежда писателят Раян Холидей в новата си книга, подходящо озаглавена Ego Is The Enemy. А моята кратка статия предлага ценни съвети за преборване на неприятеля. Ето кои са те.

Що за проблем е егото?

Четейки книгата на Холидей, усещах как поклащам одобрително глава отново и отново. Не само заради примерите, които той дава, но и заради начините, по които моето его бе повлияло на живота ми.

„Въпреки че учебниците по история изобилстват от истории за вманиачени визионери, преобразили света по свой образ и подобие с абсолютна, почти нерационална мощ, през годините съм открил, че ако се разрови, човек ще открие, че историята е писана и от личности, борили се с егото си на всяка крачка, избягвали светлините на прожекторите и поставяли най-висшите си цели над алчността за признание. Четенето и преразказването на тези истории е моят начин да ги попивам и да се уча от тях.”

Наскоро интервюирах Холидей и му зададох въпрос, който винаги изскача в разговорите за човешкото его: „Не е ли егото важно?” Той обясни, че не бива да го елиминираме напълно (това е невъзможно), а просто да не му позволяваме да стане твърде голямо. Определението, което писателят използва в книгата си е „нездравословна убеденост в собствената си значимост”.

„Егото е онова кисело дете във всеки от нас, което приоритизира получаването на своето над всичко останало. Необходимостта да сме по-добри от, повече от, признати за, далеч над разумното – това е егото. То е усещане за превъзходство и убеденост, които надхвърлят границите на увереността и таланта.”

Трите „етапа”

Не е трудно да мислим, че егото е проблем единствено на свръхуспешните главни изпълнителни директори и знаменитостите-мегаломани, нали? Ако обаче се вгледате в публикациите си в социалните мрежи или общуването си с колегите, ще забележите, че то засяга всички ни.  

Затова книгата Ego Is The Enemy е разделена на няколко части, защото „във всеки момент от живота си хората се намират на 1 от 3 етапа". Ето и кратка разбивка на тези 3 етапа. (продължава на следващата страница)

1. Стремеж

Кога: Започвате работа в посока постигане на нещо ново. Началото на велико пътешествие. Нова цел, ново призвание или старт (първа работа, нов бизнес, нова връзка, писане на роман и така нататък).

Проблемът с егото: Не търсите помощ. Преструвате се, че всичко ви е ясно. Не искате да се занимавате нещо, което е „под” вас.

Решението: Мислете мащабно, но действайте скромно. Бъдете човек, който се фокусира върху действията и ученето и се откажете от одобрението и статута.

2. Успех

Кога: Стигнали сте до края! Работили сте усърдно и сте изкачили планината на успеха (или сте близо до върха).

Проблемът с егото: Спирате да се учите. Спирате да се вслушвате в съветите (всичко ви е ясно и вързано в кърпа!). Твърде много се вторачвате в околните и губите представа за нещата, които са важни за вас.

Решението: Задайте си и отговорете на този прост въпрос: „Защо правя това, което правя?” Както обяснява Холидей, „Взирайте се, докато не съзрете отговора. Едва тогава ще разберете какво има значение и какво не.”

3. Провал

Какво представлява?: Претърпявате нещо, с което всички (дори най-успешните хора) са се сблъсквали отново и отново – провалили сте се. Може би сте се сгромолясали или пък целта ви е била по-трудна за постигане, отколкото сте смятали, и нещо не ви е достигнало.

Проблемът с егото: Егото ви ви нашепва, че сте провал. То иска да ви убеди, че сте единственият човек, падал толкова позорно. Нежно ви повтаря „Много си зле. Много си зле.”

Решението: Разберете (и знайте), че не вие сте провал, а просто сте претърпели такъв. Което ни отвежда до любимата ми поука от книгата на Холидей…

Парадоксът „Стокдейл”

Когато се борите с провала, трябва да имате предвид така наречения парадокс „Стокдейл”. Концепцията е базирана на войника-философ Джеймс Стокдейл, който прекарва 7 години във виетнамски затвор.

„От една страна, за да преодолеете подобно изпитание, трябва да имате дълбока вяра в себе си и своята способност за самосъхранение. От друга, трябва да гледате реалистично на ситуацията и на заобикалящата ви среда. Напразната надежда не е ваш приятел; също като егото, тя ви предава в най-трудните моменти.”

С други думи, имайте доверие на способността си да преодолеете провала и вярвайте, че можете да създадете нещо дори по-добро… но бъдете реалисти за положението, в което се намирате, и онова, което трябва да направите в момента.

„Какво печеля аз?"

Всеки ден водя „битка” със собственото си его. Понякога печеля, а понякога то ме сритва отзад. Но продължавам да се боря, независимо на кой от трите етапа се намирам и от грешките, които неизбежно допускам и ще допускам.

Сигурно вече си мислите, „Хм, това е дяволски много работа. Защо ми е да се занимавам? Какво печеля?”

„Трябва да искаме… да правим велики неща. Но не по-малко впечатляващо постижение е това, да бъдем по-добри, по-щастливи, балансирани, удовлетворени, скромни или алтруистични хора. Или най-добре всички тези неща.

„И най-очевадният, но и най-пренебрегван факт е, че усъвършенстването на личността ни отвежда до успеха ни като професионалисти, но рядко обратното”.

Затова си струва да воюваш… всеки ден.

Крис Уинфийлд, предприемач, за Inc.com

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ