Обичате ли работното си място?

Обичате ли работното си място?

Обичате ли работното си място?

В десетките си посещения на компании съм забелязал, че много талантливи хора работят на места, които никога не са им „пасвали“ или отдавна са спрели да им пасват. Резултатът е напускания и посърнали служители. Последните могат да останат на поста си, без да изпитват страст към работата си – нещастни, неангажирани и демотивирани, – но могат и да си тръгнат и да потърсят по-добра позиция в друга компания.

За щастие, има начин да съкратите това нещастно пътешествие.

Когато обмисляте да започнете нова работа или да приемете повишение, трябва да се уверите, че не само уменията и способностите ви отговарят на нуждите на организацията, но и че вие също се вписвате във фирмената култура като цяло, както и в културата на екипа, с който ще работите.

Ето няколко съвета как да намалите риска от това да се превърнете в жертва на културен конфликт.

Познавайте себе си.

От първостепенно значение е да разбирате себе си възможно най-добре – особено бизнес и професионалните си убеждения и личните процеси на вземане на решения. Полезно е и да идентифицирате близките до вас аспекти от различни култури. Запишете ги и се връщайте към тях, когато събирате информация за възможностите, които обмисляте.

Интересувайте се от фирмената култура.

Как се отнасят потенциалните ви колеги към нея – ценят ли я, или я смятат за абстрактна измишльотина? Това, само по себе си, ви разкрива много за работната среда.

Използвайте мрежата си от контакти, за да потвърдите наблюденията си.

Бившите служители, доставчици или консултанти могат да ви открехнат за работната атмосферата в компанията. Можете и да ги помолите да ви свържат с някои потенциален колега, ръководител или дори с шефа на шефа ви. Измислете въпроси, които да зададете, за да добиете впечатление за характера на организационната култура и отношенията към нея.

Помнете, че колкото и идеална да ви се струва дадена нова ситуация, неуспехът да се впишете във фирмената култура ще повиши шансовете да намразите работното си място. Освен това, колкото по-високо се издигате в организационната йерархия, толкова по-важно става да „пасвате“ – толкова по-трудно е да се възстановите от ситуация, която „просто се получи зле“.

Маршал Голдсмит, автор на бестселъра Triggers, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ